2015. június 24., szerda

Gyászjelentés (apai ág)

Gyászjelentés, vagy partecédula. Minden családban van jónéhány, kidobni szégyenkezünk, megőrizni sokszor értelmetlen, csak tengődnek, majd valahogy elemésztődnek.




Ahogy az emlékezetünk is. Egy átlagos ember három generációra tekint vissza, vagy rá, a sajátjára, a szüleiére és a nagyszülőkére. Ritka kivétel az, aki a dédszülőkre nézve is rendelkezik valamiféle ismerettel, az ükszülőkről már semmit sem tudunk, a szépszülőkre még van szavunk, de a visszamenő 6. generációra már szavunk sincs, és emlékeink sincsenek róluk.

Az egész írogatásba azért kezdtem bele, mert a következő generáció tagjai már sokszor kérték (persze nem tőlem, hanem az elődeimtől), hogy írják le az emlékeiket, és persze ők tervezgették is ezt (Apu is, testvére Ili néni is), de legjobb tudásom szerint ez a terv, terv is maradt. Apu belekezdett, de alig egy bő oldal után abba is hagyta, noha ő is író ember volt, az édesapja is, én is, persze – mindezideig – szigorúan az íróasztal fiókjának készültek a művek. A férfi felmenőim fő műfaja a vers volt, bár Nagyapám írt novellát, kisregényt, egyik-másik akár amerikai sci-fi alapja is lehetne, meg szakácskönyvet, dalgyűjteményt (Bartókkal kószált népdalokat gyűjteni), sakkfeladványokat, matematikai feladatokat (még 60-70 évesen is megoldotta szórakozásból a „kis Gräse” matemetikai feladványait). Velem is levelezett, ő sakkfeladványokat küldött, én darázsderekú tündérlányokról rajzokat, de ez egy másik történet.

A kezembe akadt Feigl Mária ükanyám gyászjelentése.

Elnézegettem a neveket és a következőkre jutottam:

Faith János feleségeként, 81 éves korában halt meg, három felnőtt gyereket hagyva maga után, a dédanyámat, Bodor Márkusné, Faith Teréziát, Józsefet és Ágostont. Ez utóbbi kettőről nem is hallottam.

Azt tudtam, hogy minden Faith rokonom, de azt, hogy minden Feigl is, na azt nem!

Ahogy bogozom a gyászjelentést, látom, hogy Faith József megnősült, felesége Bredák Erzsébet lett, és született egy fiúk, Faith József (a francba ezzel, hogy a gyerek örökli az apja-anyja keresztnevét, így alig lehet áttekinteni, hogy ki melyik generációhoz tartozik). ő vehette feleségül Gyurcsik Máriát, és talán innen származott Gyurcsik Jucika.

Nagyon úgy tűnik, hogy Ágoston nem nősült meg (szerencsémre).

Terézia férjhezment Szeltner Antalhoz. Ajjaj, akkor ő az a Teréz néni, aki 120 kilósan, állandóan mozgó műfogsorral, rekedt hanggal, isteni palacsintákat sütött, csak az volt a baj, hogy ő baracklekvárral adta, míg pesti nagymamám finom, fojtogatós, túrós palacsintával tartott jól.

A férje, Anti bácsi jókora magas, vékony inas-izmos, fehér bajszos ember volt, voltak lovai, azokat imádtam, a ritka rúgós Baba lova lába alatt találtak rám (3-4 évesen), amikor Apám, a harmadik kupica házipálinka hatására, már elfelejtkezett rólam

Teréz néni halálát követően Anti bácsi botrányt okozott, mert 80 évesen megcsipkodta-fogdosta a 40 éves, takarításra szegődött asszonyka farát, amit igencsak nehezményezett a férje-ura.

Anti bácsi szájából soha nem hiányzott a hosszúszárú pipája.

Két gyerekük volt, Antika és Józsika. Józsika sajnos szellemi fogyatékos volt, lassan gondolkodó, rosszul artikuláló, erős, izmos fiatalember lett belőle, hamar, alig negyven évesen halt meg, ha jól emlékszem. Én gyerekként írtóra féltem tőle, pedig teljesen ártalmatlan volt, csak mogorva.

Antikából viszont Ráckeve jellegzetes férfija lett, nem nőtt magasra, mint az apja és az öccse, viszont gyönyörű, ferdevágású, kún szemét örökölte az összes leszármazottja, nézzétek csak meg a ráckevei Szeltnereket! Kovács lett belőle, Apám egyik kedvenc unokatestvére volt.

Bekúszik a képbe Faith Júlia, Gyurcsik Károly felesége. Ki lehetett? Hacsak nem egy sógornő, a Faith János nevű férje testvérhúga, vagy egy másik lehetőség, hogy Faith Józsefné feleségének, Gyurcsik Máriának a fiútestvére, Károly, feleségül vett egy távolabbi rokon Faith lányt, Júliát, de ezt se tudja már senki kibogozni, Gyurcsik Jucika akár az ő gyerekük is lehet. Mindenestre a Gyurcsikok és Faithok össze-vissza házasodtak!

Aztán persze itt vannak Bodor Mária és Kändl János, az én nagyszüleim, gyerekeik Mariska (Baba néni), Ilonka (Ili néni), Béluska (az Édesapám) és Évike, az utolsó élő rokon, akivel nem tartom, és nem is akarom tartani a kapcsolatot.

Bodor István és felesége Nagy Ilona, a négy Bodor testvér egyike volt István, már nem ismertem, viszont Ilonka nénit igen. Korán özvegyen maradt. A család bolondnak tartotta, mindig kendőben járt, meseszép, görög ikonokat idéző arca sosem húzódott mosolyra, mindig mezítláb járt, amit a rátarti rokonság rettentően zokon vett, művelte a földjeit, taníttatta fiát, Lacikát, és otthon nyitott ajtók mellet lógott a szoba falán, Paál László egy festménye, legnagyobb gyerekkori irígységemre. Gyönyörű volt.

Hanem a fiúk, Bodor Laci bácsi, az aztán egy különleges alak lett! Feleségül vette Gizikét, aki gyönyörű, fekete zsidóasszony volt, egy korábbi házassággal, és két vagy három fiúgyerekkel, és akitől két gyereke, Cicu és Lacika származtak. Laci bácsi ritka erőszakos, rabiátus ember volt, Cicu máig dadog.

Ahogy élt, úgy halt meg. Volt a Dunaparton, egy öreg, nádfedeles parasztháza, azt kezdte első nyugdíjas évében felújítani. Lefektette az új padlót, majd lelakkozta, hiába mondták Katonáék (Katona Klári szülei), hogy aludjon náluk, mint jóbarátoknál, mégis inkább otthon maradt. A másik szobába ment aludni, az ajtót becsukta, és a réseket betömködte újságpapírral. az ablakréseket is. Talán ez volt a baj, mert reggel arra ébredt, hogy meghalt.


A gyászjelentés végső tanulsága az a számomra, hogy kedves Gyurcsikok, Bredákok, Szeltnerek, Faigl és Faith család, a rokonaim vagytok, ha tetszik, ha nem, szeretlek benneteket ismeretlenül is, millió ölelés: M

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése