2015. szeptember 20., vasárnap

A beszélgetés hatalma


Reggelente rendes szokásunk, hogy a kávé tea és első cigik mellett megbeszéljük, hogy ki mit tervez arra a napra.

Mondom, hogy én ma vásárolok, utána anya-szépül programot tartok (hajmosás, berakás, a szemöldökömre is ráfér már egy kis újrafestés), és ilyenkor lent hagyom a telefont, ha nem venném fel, nem kell megijedni.

Majd eszembe jut, hogy talán már mosni is kell, és megkérdezem, hogy van-e a Sárka szintjén felhalmozott szennyes.

Sárka – miközben teázik és olvas – azért válaszol, hogy „hiszen lehozom”.

Én elkönyveltem, hogy majd ha felmegy a másodikra, le fogja hozni, amit talál, én megvárom, és csak utána kezdek majd mosni.

De persze Sárka nem így értette, hanem úgy, hogy nem gyűjtögeti a mosnivalót odafent (mint hajdanán, kamaszkorában), hanem rendes szokása, hogy mindig lehozza.

Ha nem válaszolok, hogy na jó, akkor megvárom, soha ki nem derül, hogy a magyar nyelv varázslatai most tréfát űztek velünk, hiszen mindkét értelem egyidejűleg jelen van a teljesen azonos formában, a szokást, gyakori ismétlődést jelentő tartalom, és a jövő időre utalás is.

Hány komoly veszekedés, hány családi viszály vezethető vissza arra, hogy félreértjük egymást? A legjobb jószándékkal kimondott gondolatok, a legteljesebbnek vélt tájékoztatás, a másik elméjében más tartalmat nyerhet.

Eszembe jut a hajdani szomszédaim egy legendás karácsonyi veszekedése, ami hasonló félreértésen alapult.

Az asszony már délelőtt nekilátott egy varázslatos karácsony-esti ponty-ételnek, valahogy egyben, babérlevéllel, borssal, tejföllel akarta megsütni a férje által kifogott, méretes pontyot.

Lepikkelyezte, kibelezte, előkészítette, de a hal szemének kivételére nem volt gusztusa (mélyen megértem), és megkérte a férjét, hogy „szemelje ki” a halat.



A férj is a délelőtti kávé, újságolvasás állapotában, ráhümmögött a kérésre, majd annak rendje és módja szerint elfelejtkezett róla.

Telt és múlt az idő, és az asszony – egyre türelmetlenebbül – csak ismételgette, hogy „szemét”. A férj erre levitte a szemetet. Majd ismét: „szemét”, a pasi talált még egy kis szemetet, azt is levitte.

Már dél is elmúlt, az asszony már csak a foga közül sziszegte, hogy „szemét”.

Ekkor jött át a férj hozzánk, hogy mi a fenét csináljon, a felesége már megint bal lábbal kelt fel, nincs tekintettel az ünnepre, és egész nap csak azt sziszegi neki, hogy „szemét”, hát mivel érdemelte ki ő ezt a megszólítást, igazán mindent megpróbál megtenni a családjáért, de ez aztán már neki is sok, ez mindennek a teteje, és akkorra már fortyogtak az indulatok, évtizedes sérelmek kavarogtak az agyakban, pedig csak beszélgetni kellett volna, egy félmondattal többet.


Aki esetleg félne, azt megnyugtatom, soha nem fogok elnémulni, mindig beszélgetés-párti leszek, és mindenki mást erre buzdítok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése