2015. szeptember 17., csütörtök

A fogadás, vagy amikor a kabinet-főnök világgá ment



A bankunk akkori vezérigazgatója (aki a sors kegyelméből, idővel az egyik legjobb jóbarátommá vált), mitagadás hirtelen haragú ember volt. A haragja elől aki csak tehette elfutott.

A hirtelen haragnak többnyire az a nagy előnye, hogy ahogy jön, úgy el is múlik, és aztán mennek a dolgok tovább, a maguk rendje szerint, csak a harag múló perceit kell valahogy túlélni.

Történt egyszer, hogy a bank hosszas előkészítést követően, elérkezett az egyik első és nagy összegű, külföldi hitelfelvétele kapcsán, a szerződés aláírásához. A hitelező bankkonzorcium vezetői az USA-tól Japánig meghívást kaptak, és el is jöttek az ünnepélyes aláírási ceremóniára. Meg a jogtanácsosaik, neves nemzetközi jogi irodáktól, meg a magyar politikai élet számos szereplője, szakmai nagyságok, újságírók, úgyhogy jókora felhajtás volt.

Én akkor éppen kórházban voltam, ott kaptam a híreket, a "botrányról".

Először a bank kabinet-főnöke jelentkezett be telefonon, suttogva mondta, hogy ha a főnök keresné, akkor ne tudjak arról, hogy ő hol van (nem is tudtam), de most egy időre kivonja magát a forgalomból, majd jelentkezik! Nem is értettem, de átmenetileg kisebb bajom is nagyobb volt ennél, úgyhogy nem is nagyon érdeklődtem.

Utána jött a főnöktől egy tajtékzó, bár fegyelmezetten visszafogott telefon, hogy hogy vagyok, és mit tudok a kabinet-főnökről, bár a telefonban nem pontosan ezt a meghatározást alkalmazta a személy megjelölésére J. Mondtam ami igaz is volt, hogy még csak elképzelésem sincs, hogy hol lehet, de mi a probléma? Majd elmesélem, jött a válasz.

Ekkor már izgatott, hogy mi a fene történhetett.

Aztán végre az egyik közeli munkatársam, aki szintén részt vett a rendezvényen felhívott és elmesélte a következő rémdrámát:

Egy nagy, szépen adjusztált asztalnál megtörtént a hitelmegállapodás aláírása, villogtak a vakuk, felállás, kézfogások, taps, és a terem négy sarkában megjelent négy pincér, egy-egy hatalmas tálcával, rajtuk megtöltött pezsgőspoharak.

(Ennél jóval nagyobb tálcákkal!)

Az egyik szerencsétlen megcsúszott egy kis vízfolton, és az egész tálcát elejtette. Ömlött a pezsgő, ropogtak az üvegcserepek, ahogy szegény pincér megpróbálta visszanyerni az egyensúlyát. Már ez is nevetséges volt, de ami ez után történt, az szinte hihetetlen, mert a másik három pincér is – ki tudja miért – sorra elejtette a tálcáját, úgyhogy most már mindenhol ömlött a pezsgő, és mindent elborítottak a cserepek.

A főnök, hogy mentse, ami menthető, a maga angolságával (ugyanis igazán frankomán volt J) elmesélte, hogy a kedves vendégek most egy régi magyar szokás szemtanúi lehettek, ugyanis ősi hagyományunk, hogy minden 100 millió dollár feletti hitelmegállapodás megkötését a pezsgőspoharak földhöz csapásával ünnepeljük meg, majd előkelően a háta mögé mutatva, meginvitálta a kedves vendégeket az állófogadásra.

Majd ő is hátranézett, a döbbent arcokat látva, és holtra váltan állapította meg, hogy a svédasztalokra nem hordták ki az ételeket, ott sorjáztak a szépen megterített asztalok, minden szükséges evőeszközzel, tányérokkal, egy fia falatka étel nélkül.

Na itt már komoly esélye volt a gutaütésnek, de szerencsére a pincérek lélekjelenléte visszatért, és szépen, magasra emelt tálcákkal, libasorban, jól koreografálva a fordulókat, mint egy középkori fejedelmi vacsorán, elkezdték behordani a hidegtálakat, salátákat, gyümölcsöket, édességeket és megmentették a helyzetet.


A rendezvény szervezéséért felelős kabinetfőnök két napig bujdosott, és még jó sokáig igen halkan beszélt, de aztán ez az eset is besorakozott a közös anekdoták közé. Még most is, hogy már talán másfél évtized is elmúlt azóta, és csak írtam az esetről, még most is nevettem közben, ahogy elképzeltem az arcokat, a szereplőket. A főnök, már az égi kávéházban issza a sörét, vagy fröccsét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése