2016. november 29., kedd

Lovetta Joe





Mi tagadás, sokadika van! Be kell osztani a maradékokat, és Sárka lányom, mai tanítási bevételéből pótoltuk a megcsappant cigaretta-készletünket, meg tervezgettük a fizetésig-nyugdíjig még felmerülő kiadásainkat, miközben a számra tévedt a „lovetta” szleng-szó.
Családi használatának eredete a történelmi múltba nyúlik vissza. Gyerekkoromat a dédapámtól örökölt, óbudai, újlaki házban töltöttem, ahol a rendes, téli lidércnyomásaink közé tartozott a nagy hó, amelynek súlya alatt rendszeresen megroppantak az 1800-as években épült sváb ház tetőszerkezetének lécei, elcsúszkáltak a cserepek.



Volt rá példa, hogy az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy a megolvadt hólé csöpög a párnámra, és mi sem természetesebb, mint, hogy a párnámat megfordítottam, áttettem lábhoz, és mély álomban aludtam át az éjszaka hátralévő részét.




(Mellettünk Susanits  Imre, farkastorkú suszter boltja, akit csak Susanek bácsinak hívtunk, szigorúan a háta mögött!)

A tetőjavításhoz már akkor sem lehetett tisztességes mesterembert találni, végül Anyu a szomszéd szomszédasszonya unokatestvérétől szerzett értesülés alapján talált rá a sánta József mesterre (ki tudja, melyik tetőről leestében sérült meg a lába), aki hetenként bejelentkezett, és kért némi „lovettát”, többnyire alapanyagra.
Harmadik-negyedik alkalomra, el is nyerte a „Lovetta Joe” eposzi nevet, és a hó, meg a beázás mellett, ettől kezdve attól is rettegtünk, hogy megjelenik Lovetta Joe, újabb pénzügyi követeléssel, ismételten elodázva a munka megkezdését, hol ezért, hol azért.
Persze minden látogatásakor kellő mértékben kapatos volt, „nagy örömünkre” egy kicsit csapta a szelet Anyánknak (aki ezt kifejezetten gyűlölte), nekünk, süldő lányoknak, akiket, még a kortársaink széptevése is zavarba ejtett, pláne egy részeg öregemberé, kicsit anekdotázgatott, majd – mint aki dolgát jól végezte – tovább állt, alighanem a következő törzshelye felé vette az irányt.
Arra, hogy végül mikor és hogyan rendeződött a tetőjavítás, már természetesen nem emlékszem, nyilván megoldódott, mert még évtizedeket töltöttünk ebben a házban, de ami örökre megmarad, a Lovetta Joe emléke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése