2017. március 20., hétfő

A párhuzamosság kényszere és a szalmapapucs





Csöpi nagynéném túljutott a combnyaktörése miatti műtéten. Új csípővel, összeillesztett combcsonttal, pucéran, bepelenkázva gyógyul. Nem fogad látogatókat. Megértem. Áldom a kórházat, ahol gondot fordítanak arra, hogy a 82 éves beteg ne katéterrel, és annak minden követkeményével (sérülések, fertőzések) kerüljön szembe, hanem pelenkázzák a frissen operált betegeket, de a beteg szempontjából ez persze megalázó, kiszolgáltatott helyzet, amit nem szívesen láttat senkivel sem, ezért zsémbes.

Megértem.

Az én silányka kis mellműtétem, meg szüléseim alapján, amelyek egyáltalán nem versenyképesek a családom tagjainak „túléléseivel”, csak megerősíteni tudom, hogy az ember a végletesen és végzetesen gyönge pillanatait, nem szívesen osztja meg másokkal. Már aki ilyen karakterű. Persze van olyan is közöttünk, aki mindent megmutató, és csak a gondjai, panaszai ezerszeres felidézésével képes feldolgozni a tényleges eseményeket, és a félelmeit is. Nem vagyunk egyformák!

Én meg a háttérben végzem a magam „aknamunkáját”, mindenkit mozgósítok, akinél a leghalványabb esély merül fel, hogy rendelkezik kapcsolatokkal, segíteni tud Csöpin, ki tudja, hogy melyik szál vezet oda, hogy a legnagyobb odafigyelést, a legjobb ellátást kapja meg.
Közben ritka megkereséseim egyike termőre fordult, szakértői munkát végzek, ami teljes napi elfoglaltsággal, és nagy koncentráció-igénnyel jár, aminek egyenes következménye, hogy az én kusza lelkemben, szinte azonnal megjelenik a párhuzamosság igénye. Soha nem olvastam például annyi szépirodalmat, mint a jogi egyetemen, a vizsgaidőszakokban. Kellett az ellenpontozás, mert nélküle nem tudtam volna a tananyaggal foglalkozni.

Így most is, a ledolgozott 12 óra, és a szűken mért éjszakai alvás után, leküzdhetetlen a vágy, hogy megkérdezzem, volt-e nektek is szalmapapucsotok, és megosszam Veletek a saját emlékeimet.

Minden nyáron kaptunk egy-egy szalmapapucsot. Persze köze sem volt a szalmához, mert szerintem kukorica-csuhéból készült. A papucs merev volt, szúrós, és roppant kényelmetlen, de illatos, minden lépésnél kellemes, ropogós hangot adott, és roppant gyorsan tönkrement. Mindennek ellenére, a szalmapapucs elválaszthatatlanul kapcsolódott a NYÁR-hoz.





Nagy előnye volt, hogy megfelelő, illő-kellő védelmet nyújtott a csöpögő, kerti csapok mentén, a Duna nedves, partmenti kavicsain hemzsegő, észrevehetetlen darazsak, méhek támadásai ellen. Nem volt nyár, darázscsípés nélkül, beleléptünk, belehevertünk, aztán jött Apa a nagyítóval és csipesszel, szedte ki a fullánkokat, és következett a kertben, frissen tépett petrezselyemmel a bedörzsölés, meg az egyéb dédelgetés. Kompóttal, sütivel, csokival, ami éppen akadt a háznál. 

Szerencse, hogy egyikünk sem volt allergiás a kis dögök csípéseire, mint szegény Zsófim az eperre (már felnőtt korára alakult ki) és senkit sem kellett, fulladozva kalcium injekcióra cipelni az első, kézre-keríthető orvoshoz. Ez a fejezet később következett be kis családunk életében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése