2017. április 22., szombat

Lila íriszek és más virágok





Vallomással tartozom. Én csenem a virágokat. Nem vandál módon, letörve, szaggatva az ágakat, szárakat, megsebezve az anyanövényeket, ha a napi rendes sétámnak álcázott, virág-csenő körútra megyek, mindig ott lapul a táskámban, zsebemben egy metszőolló, és úgy vágom le a nekem tetsző ágakat, hajtásokat, hogy se a bokor, vagy tő látványát, se a növény tovább élését ne érje sérelem.
Értek hozzá. Már három-négy éves koromtól fogva magyarázta Édesapám, hogyan kell metszeni a fákat, a szőlőlugast, a rózsatöveket, hány szemre, milyen állású hajtásokra számítva kell ritkítani a lombozatot.

A növények zömének ráadásul kimondottan javára szolgál a metszés.

Régebben megvoltak a kedvenc helyeim, tudtuk, hogy hol találjuk az első tavaszi ibolyákat, a fürtösfejű gyöngyikéket (vagy kígyósziszt), melyik kertből lóg ki az aranyvessző hajtása, ami a leghidegebb teleken is tavaszt varázsolt kinyílva, hol van vadon nőtt, dézsmálható orgona. Kedves útvonalainkon voltak kedvenc rétjeink, ahol meg lehetett állni az autóval, és nyári vegyes csokrokat lehetett szedni zsályából, vad margarétából, hosszú szárú kalászokból, cickafarkból.

Mostanában, gyakran felfedező sétákra szánom rá magam, mert még nincs helyismeretem, és lesem, kutatom, hol találok elhanyagolt, ritkán kaszált foltokat, ahol vadvirágokat szedhetek majd, vagy burjánzó kerteket, ahol a kerítésen átnyúló ágakból dézsmálhatok, ha itt az ideje.

Virág-mentes időszakokban akár a közönséges kutyatejből is pazar, kerek csokrot lehet formálni, ami aztán napokig remekül díszíti a konyhaablakom párkányát, a maga sárgás-zöldes pompájával.



De most az íriszről szeretnék áradozni! Immár évtizedek óta teljesen szaglásmentes orromban, itt van az illata, amint meglátom kardszerű levelei közül kimagasló, szétágazó, szeszélyes ágai végén, a bimbót borító hártyából előtörő, lila virág-kezdeményeket.



Szeretem a nemesített, virágbolti változatot is, noha minden csokorban az írisz az első, amelyiknek elpuhul, megrothad a szára, és alig egy napi virágzás után, már ki kell dobni. Ki kellett, amíg rá nem jöttem a csodaelixírre, ami nem áll másból, mint egy kis cukor, és néhány csepp fertőtlenítőszer (Domestos, Flóraszept, vagy ezek híján ecet) keverékéből. Ez a kevercs egyrészt megfelelő tápanyagot jelent az íriszeknek, másrészt fertőtleníti a vizet, és megakadályozza a szárak azonnali rothadását. Többször kipróbáltam, merem ajánlani! Ez a keverék egy csokornak sem árt!

Az írisz, a nárcisz, a tulipán nő, fejlődik a vázában is. Szinte a legkorábbi, bimbós változatban már bátran szedhető, mert mindhárom kinyílik, kiteljesedik a vázában is, és sokkal tartósabban szerez örömöt, mintha teljes kinyílt pompájában tennénk a vázánkba.

Azt írom, hogy lila írisz, mert ez a legelterjedtebb, de ha visszagondolok az egyik leginkább lenyűgöző kert-élményemre, akkor tudom, hogy ennél sokkal többről van szó. Ötvenpár évesen, életem egy ritka nehéz szakaszában, éppen virágkötő szakmunkás vizsgám letételére mentem, egy virágkötő szakiskolába. Az iskola kertjében, százmétereken át, teljes pompájában virágzott egy széles, írisz ágyás, a világ minden színében. A rozsdavörös-vajszín párostól, a világos-sötétkék, a bordó, a vörös, a hússzínű, a rózsaszín, a sárga minden árnyalatában. Mint megtudtam, egy hajdani gyűjtő hagyományozta a gyűjteményét az iskolára, ahol megfelelően nagy becsben tartották a növényeket. Nem tudok mást mondani, mint hogy lenyűgöző volt!



Mindez arról jutott eszembe, hogy tegnap Sárka lányom elhozta nekem az idei tavasz első írisz-bimbóit, két ágat, vagy legalább 10 bimbóval. Nagyon köszönöm!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése