2017. június 16., péntek

Eldobált csontok





Reggelente, aztán esténként is Sárka lányom akkor hív telefonon, amikor Marci kutyánkat – aki a szétköltözés során Sárkához került – sétáltatja.

Azt szoktuk mondani, hogy ezek a telefonok leginkább arra hajaznak, mint amikor egy Tourette-szindrómás személlyel beszél az ember, mert időnként a beszéd folyamát megszakítja egy-egy, látszólag értelmetlen belevakkantás, Marci ne, Marci állj, Marci a fenébe!

Marci köpd ki azonnal! Ez a leginkább vészjósló félbeszakítás, mert ez arra utal, hogy valamit elkezdett rágcsálni a mi jó ebünk.

Többnyire csontot. Többnyire csirke-csontot, amiről minden kutya-gazda, a legkisebb és legbutább is, pontosan tudja, hogy a legkörültekintőbb válogatás után adható, egy-egy, kiválasztott rész a kutyának, mert a zöme, úgynevezett orsós csont, ami szilánkosan törik, és kiválóan alkalmas arra, hogy a kutyát, hosszas kínlódás után átsegítse az örök vadász-mezőkre.

Ki az mégis, aki – mondhatom, hogy igen nagy gyakorisággal – az utak mentén eltrimmeli a lerágott csontjait?



Talán, egy tájékozatlan kutyabarát, aki nem tudja, hogy ezzel árt a mások gondjaira bízott, általa, csak a távolból imádott, kis kedvenceknek? 

Vagy egyszerűen honfitársaimnak az a leküzdhetetlennek bizonyuló, rossz szokása, hogy tíz centire a következő szemetestől is, inkább hanyagul eldobálják a szemetüket, semmint tovább vigyék, két másodperc erejéig? Esetleg a táskájukba rejtve, akár hazáig?

Sose fogom megtudni, de ezúttal is, itt is, most is, könyörögve kérek mindenkit, hogy ne így etesse a kutyusokat! Leginkább sehogy se!

Tudom, tudom, hogy a gazdik is megtaníthatnák a kis kedvencüket arra, hogy csak olyan falatokat fogadjanak el, amikre a gazdi az áldását adta, de velem tartósan együtt élő, 7, vagy 8 kutya után is azt mondom, hogy ilyesmi csak az idomároknál, vagy a mesékben működik megbízhatóan, a kutyák ösztönei sokkal mélyebb és ősibb parancsokat közvetítenek, mint a gazdik betanításai. 

Vagy csak én voltam ügyetlen eddig, de elég sokan vagyunk így! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése