2017. július 22., szombat

A májpástétom





Drága, jó anyósomtól nem túl sok mindent tanultam, mondhatnám úgy is, hogy túl sokat nem köszönhetek neki, állandó beavatkozást (de legalább a kísérletét), némi intrikát, abszolút, elvakult elfogódottságot a fia iránt, na, ezeket igen, és vitathatatlan, hogy a májpástétom receptjét is neki köszönhetem!

Amikor havi rendszerességgel meglátogattuk a miskolci rokonságot, természetesen a két kicsi gyerekkel hajnalok hajnalán kellett elindulni, többnyire reggeli nélkül, a kocsi csomagtartójában ott lapult a két bili, ha útközben jön meg a gyerekek kedve a bilizéshez, de jó is volt az autópálya leállósávja mellett asszisztálni mondjuk késő ősszel, az anorákból éppen kibontott gyerekek pisiléséhez!

Anyósom viszont jobb alkalmakkor, frissen sült májpástétommal fogadott bennünket, ami nagy öröm volt az akkorra már az útba is belefáradt, egyébként is álmosan útnak induló gyerekek és felnőttek számára!



A májpástétom egy teljesen hagyományosan elkészített resztelt májjal indul, kerül bele zsíron, vagy olajon megdinsztelt vöröshagyma, egy paradicsom, némi zöldpaprika, őrölt paprika, egy gerezd fokhagyma, bors, majoránna. Aki szereti, persze indíthatja kisütött füstölt szalonnával is.

Amikor elkészült a resztelt máj, le kell darálni, kihűteni, majd sózni, némi mustárt hozzá keverni, és prézlivel addig dúsítani, amíg elveszíti folyékony jellegét. 

Ezt követően egy kikent, kiprézlizett formába lehet áttenni, lehet az kuglóf-forma, vagy – mint most – őzgerinc forma, majd meg kell sütni.

Lehet azon melegében enni, némi finom, zelleres, lila hagymás krumplisalátával, vagy görögsalátával akár ebéd, vagy vacsora is lehet, egy-egy diétásabb időszakban, de lehűtve, napokig eláll, és nálunk kiváló felvágott-pótlásként használatos. 

Kisebb adagokra vágva, vidáman le lehet fagyasztani, és később, a „na’ mit egyek vacsorára” percekben elővenni a mélyhűtőből!
Szívből ajánlom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése