2017. július 17., hétfő

Egy szúette kéregdarab





Sárka lányom, akit a kutyafuttatós barátai gyümölcsojtó Boldogasszony névvel illetnek, örökös növénygyűjtő, hajtás-kereső, ültetgető, termés-szedegető életvitele miatt (ezeket aztán a „birtok” díszítésére, meg dekorációkra fel is használja), egy szúette kéregdarabbal lepett meg engem.

Én is szeretek őszidőn kéregdarabokkal, szárított gombával, kiürült csigaházzal, érdekes kavicsokkal, dísztökökkel, uszadékfával, vadgesztenyével és makkal mindenféle fonott kosárkákba díszeket összerakosgatni, gondolom ezért kaptam ezt a kéregdarabkát is.

De ez a kéreg egészen más volt, mint amivel akármikor is találkoztam!



Mint egy kihalt népcsoport, utolsó, írásos üzenete, amihez a mai elménk nem ér fel, és soha nem fogjuk megfejteni, hogy mi is az üzenet, mint egy távolról érkező fontos híradás, amit mindenáron meg kell fejteni, ám nincs semmilyen támpontunk, amin elindulhatnánk! Sajnos, ehhez nincs Rosetti kő, ami segítene, mint a hieroglifák megfejtésében, nincs kapaszkodó. 

Nem is lehet, ezt a természet alkotta, aminek a megfejtéséhez másfajta módszerekre van szükség.

Természetesen azonnal a rongorongo, a Húsvét-szigetek máig megfejtésre váró fatábláin lévő jelek jutottak az eszembe.

A rongorongo vagy ko hau rongo rongo – a Google melletti, másik jó barátom, a Wikipédia szerint - a Húsvét-szigeten megtalált fatáblákra vésett jelek rendszere, nagy valószínűséggel, de nem bizonyítottan írásrendszer.

Mindösszesen 26 ilyen szöveg maradt fenn. A szövegeket gyorsan elkorhadó fatáblákra jegyezték fel eredetileg. A karcolt írás, az oldal aljáról indult, először balról jobbra, a következő sorban jobbról balra, és így tovább, minden második sor fejjel lefelé olvasható.




A szigetlakók szívesen mesélték el a táblákra lejegyzett történeteket, de nem olvastak, csupán a jelek emlékeztették őket az ősi történetekre. A különböző szigetlakók eltérően értelmezték a táblákat, sőt ugyanaz a bennszülött is - néhány napos különbséggel - más-más módon adta elő azokat.

Az egyik legalább annyira  gyönyörködtető, legalább is a számomra – mint a másik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése