2018. szeptember 21., péntek

Az északi szél





Megérkezett! Már napok, ha nem hetek óta érkezett a hírmondás, hogy vége az indián nyárnak, a sarkunkban vannak a hideg napok, de a tapasztalat, azért nyitva hagyta gondolatok kiskapuját, hátha mégse, hátha – nem annyira szokatlanul – fals a hírmondás!

Ám sajna, ezúttal nem bizonyult álhírnek a hírmondás, tényleg megérkezett az ablak-csapkodó, meleget kisöprő, fákat megdöntő, hideg, északi szél!

Szaladnak az égbolton a sötétszürke felhők, nem fellegek, hanem sokkal inkább, fekete bárányokra emlékeztető, felhő-pászmák, kicsapódnak sorra-rendre a WC-ben húzódó, szellőztető-rendszer, fém ajtócskái, csapódnak a bukóra nyitott, méretes ablakok!

Mary Poppins óta semmi kifogásom sincs a szél ellen, hiszen ez hoz(hat)ja a szükséges segítséget, a csodát, de azért persze tisztán érzékelem a mindent elsöprő, tisztító-pusztító szél, félelmetes és riasztó erejét!

Csak csupa olyan vásárolni-valóm van, ami, ha akár egy hetet késne, akkor sem esne ki a világ feneke, de – tudjátok, hogy van ez – ilyenkor a legerősebb a késztetés, hogy most, de azonnal, mennem kell, meg kell vennem a háztartásomból hiányzó javakat, ha törik, ha szakad!

Aztán – látszólag – fölül-kerekedik a józan ész, legalábbis átmenetileg, és visszatérek a főzőcskézéshez, de azt javaslom, ne kössetek nagy összegű fogadást arra. hogy ma nem lesz vásárlás!

Jókorákat kortyolok a hideg levegőből, előveszem a legvastagabb zoknimat, és felveszem, mert már kis híján lefagynak a lábujjaim, és a ki tudja, ma hányadik kávémat kortyolgatva, tovább merengek az idő (és más egyebek) múlásán, az őszön, meg bármin, amit a gondolatok játéka elősodor!

Szépséges, merengő napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése