2018. május 8., kedd

A fattyúhajtás




A népnyelv, a maga keresetlen módján, fattyúhajtásnak titulálja a rendhagyó, szokatlan kinövéseket, burjánzásokat.

Ilyen, például az a hetedik, levélből virág-szirommá átlényegülő, szépségesen pöndörödő, zöldből sárgába átívelő valami, ami az anyák napi tulipánjaim egyikét díszíti.

Szépséges mindegyik, de ez, a kis különleges, kiváltképp kedves a szívemnek!

A kis fattyú!




Az egyszikűek, mint a tulipán is, jobbára páros számú sziromlevelet növesztenek, míg a kétszikűek kiváltsága a harmonikusabban eloszló, páratlan sziromlevél adománya.  

Hagyományosan, és rendesen!

De olykor-olykor, valami varázslat okán, még a tulipán is megenged magának egy kis tréfát, és növeszt, egy ilyen, csodásan csavarodó, szín-átmenetes, plusz szirom-levelet, a megajándékozott, legmélyebb csodálatára és örömére!

Nagy lecke ez, mindannyiunknak!

Nem feltétlenül kell ezeket a fattyú-sarjakat, az eltérőket, a rendelleneseket, a kivételeseket, a szokatlanokat, a megdöbbentőket, az eltérőket, nevezd – ha feltétlenül szeretnéd - így őket: deviánsokat, elvetni, lemetélni, megsemmisíteni, kiirtani tűzzel-vassal, elítélni, leszólni!

Nyugodtan lehet bennük, a másságukban, a kivételességükben, a sajátos pompájukban gyönyörködni, lehet ebből tanulni, okulni, gazdagodni, fejlődni, mert ki tudja, hogy melyik fattyúhajtásból sarjadt ki például, a papagáj-tulipánok mesés, csodás, új, színes családja?






Csak még egy apró adalék, amióta írni tudok, s annak immár több mint 60 éve, a papagájt szeretném  „ly”-nal írni, mint a dagályt, a ragályt, a nadályt, a viszályt, homályt, akadályt, sirályt, de a tradíció, ezt nem engedi meg nekem!

Zsófival jöttünk éppen hazafelé, amikor talán másodikos, harmadikos lehetett, kézen fogva a suliból, midőn megkérdezte, hogy hogyan is írjuk a papagájt. Ly-nal, vágtam rá! Ajjaj – mondta Zsófi – a tanító-néni szerint j-vel, de te mindent jobban tudsz, Mami!

Abban maradtunk, hogy ez, a mi kettőnk, örök titka marad, és a tanító-néni kedvéért, mostantól mindketten j-vel írjuk a papagájt!

És ezt a titkot, nem is árultuk el azóta senkinek, csak nektek, csak itt, csak most, kivételesen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése