Aki még befőz,
annak a kora nyár – késő ősz a befőző időszaka normális esetben.
Természetesen én is
várom az első epret, ami már tényleg epernek nevezhető, nem ezt a
kényszerérett, gumiszerű, egyébként íztelen valamit, ami látványban tényleg közel
áll az eperhez, de csak ennyiben. Én azt az epret szeretem, amihez
hozzászoktam, szaftos, lédús, ha erősebben megfogom, összetörik, percek alatt
remek eperdzsem főzhető belőle, úgy darabosan, hogy a keményebb szemek szinte
egyben maradnak, épp úgy, ahogy Nagyi csinálta.
Aztán szinte
egyszerre jön a cseresznye és a meggy, ezeket csak kimagozva, fagyasztani
szoktam, szósznak, kompótnak így is nagyon jó. Ha túl sok a cseresznye,
kimagozva üvegben is elteszem, de főleg fagyasztom.
A fő sláger nálam
is a sárgabarack-dzsem, lehéjazva, mag nélkül főzöm. Nagyi és barátnői között
sárgabarack szezonban dúlt a nemes verseny, hogy kinek a lekvárja lesz
selymesebb, és világosabb, és bizony, ha a gyümölcs héja belekerült a lábosba,
az bizony barnította a lekvárt (nem szólva a könnyen bekövetkező leégésről).
Aztán a szilva,
ecetes kompótnak, sült mellé, és az elmaradhatatlan, sűrűre főzött
szilvalekvár.
Savanyút nem
szoktam eltenni, egyrészt sose sikerül igazán jóra, másrészt a kedvenc
savanyúságosomtól, a szombati piacon, egész télen válogatott finomságokat tudok
vásárolni.
De az ilyen alig
normális, mint én is, természetesen télen is befőz.
Az egész úgy
kezdődött, hogy be-bevásároltam nem igazán élvezhető gyümölcsöket. Túl savanyú,
vagy rettentő rostos narancsot, ugyancsak savanyú mandarint, vagy nem fogyott
el időben és a banán, vagy körte, túléretten meg már senki sem evett belőle
szívesen, mehetett (volna) a szemétbe, ha egyszer – csak a hecc, vicc kedvéért
– nem főztem volna belőlük vegyes lekvárt. Akkor sikere volt, hogy azóta,
minden télen gyűjtöm a kevésbé jóízű, vagy túlérett gyümölcsöket, és készül az
alig néhány kisüvegnyi lekvár. Ma lett készen a mandarin, alma és szőlő
kombináció, (mert volt jó pár szem, rém savanyú mandarinunk, egy fürt már
kiszáradt, mag nélküli szőlőnk, az alma, meg remek kísérője minden túlzottan
markáns ízű gyümölcsnek, és remek pürésítő) egyébként is már nagyon fogytán van
az előző, banán, narancs, alma, körte lekvár.
Amióta megindult a
boltokban a vödrös-narancs árusítás, valljuk be ez a narancs nem igazán a
gyerekfej nagyságú, I. osztályú jaffa kategória, azóta narancsdzsem is készül,
éppen időben, mert így tél végére többnyire elfogy a sárgabarack lekvárom, hála
a palacsinta-hegyeknek, amit Zazámnak sütögetek, nagy előszeretettel.
Íme, ilyenek lettek az idei tél befőttjei:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése