Már
jó ideje foglalkoztat, hogy miképpen lehetne tartósítan az egyik legkedvesebb
gyümölcsömet, a görögdinnyét.
Ugyan
felrémlik az az Apu féle családi legenda, amely szerint az érett görögdinnyét be
kell festeni vastagon oltott mésszel és az így kezelt dinnye, ha jó hűvös,
kellően párás de mégis száraz helyen (mint a rég megszűnt, hajdani, földes,
boros kamra Ráckevén) tárolják, karácsonykor finom csemege lehet, együtt a
gerendáról fürtönként lelógatott, nagy szemű csemegeszőlővel, ami csak
mértékkel aszalódott meg, közelebb állt a szőlőhöz, mint a mazsolához.
Apuval
mi is megpróbáltuk egyszer ezt a meszes játékot. Apu remekül emlékezett, hogy a
kevei kertben imitt-amott lapul némi korábbi meszelésekből megmaradt oltott
mész, gondosan elásva, azt megpróbáltuk kiásni. Most nem részletezem, hogy hány
fölösleges gödröt állítottunk így elő, mert mégsem ott volt, és végül nem
találtunk mást, mint egy pár, kis vödörnyi, szutykos kövületet, ami akár mész is
lehetett valaha, és sajnos a kísérlet sem vált be, karácsonyra csak egy nehezen
eltakarítható, valahai dinnye maradványait találtuk a boros kamrában.
Azt
a parányi mellékkörülményt hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezek a gyümölcsök manapság
már bőven megvehetők akár karácsonykor is, a kérdés foglalkoztatott már egy
ideje, és kísérleteim is voltak.
Például
két éve a görögdinnye fehér héjából főztem kompótszerű befőttet, az egyik üveg
még mindig ott álldogál a polcon, mert soha, senki nem kívánja megkóstolni, a
másikat elajándékoztam, de nem érkezett rajongó, elragadtatott telefon, hogy
milyen is volt, ráadásul hosszas és macerás az elkészítése, úgyhogy ezt a
kísérletemet nem fogom megismételni.
Aztán
olvastam számtalan receptet a dinnyehéj savanyításáról, de ha már savanyú
dinnye, akkor azt megveszem a kedvenc savanyú-árusomtól, az ősszel még apró
dinnyéket egyben savanyítottuk még mi magunk is. Ugyanis szinte minden évben mi
is ültettünk görögdinnyét Ráckevén, a kertbe, de egyetlen egy alkalom sem volt,
amikor ebből élvezhető, kellően nagy és érett gyümölcs kerekedett volna, de nem
adtuk fel, ha másnak nem hát savanyúságnak remek volt a zöld paradicsomok
mellé.
De
idén, a gyakran böngészett receptek között, megláttam a görögdinnye lekvár
képét és leírását, és minthogy az utolsónak vásárolt dinnyénk nem volt éppen a
legédesebb, gondoltam, itt az ideális alkalom a dinnyelekvár elkészítéséhez.
Gondosan
kimagoztam a termetes dinnyét, majd botmixerrel pürésítettem, jött hozzá
befőzőcukor, meg zselésítő több tasakkal, egy kis citromlé, és indult a főzés!
Nos,
az eredmény elég furcsa! A mindenféle zselésítőszerek dacára, a lekvár,
legfeljebb öntet sűrűségű, de az íze remek, valóban megőrizte a görögdinnye
jellegzetes aromáját, a hozzáadott befőzőcukor miatt kellően édes, és látványra
is „ölég helyes”.
Hogy
aztán mire fogom felhasználni, azt még végképp nem tudom, bár Sárka szerint egy
jófajta túrótorta, vagy joghurt-torta tetejére finom és csinos lenne egy kis
zselatinnal összefőzve, dinnye-zseléként alkalmazni. El tudom képzelni például
rizskoch mellé, öntetként is, na majd még gondolkodom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése