Ha
nyár, akkor gyümölcsleves! Mindenből, akármiből, bármiből, és mindig, ebédre,
tízóraira, uzsonnára, vagy csak úgy, egy-két falatra!
Persze
a nyárral párhuzamosan, itt is felbukkan az én alapvető kétlakiságom, a rendes,
hétköznapi, budapesti létezésem, meg a hétvégenkénti, végnélküli nyaralások
alatti, ráckevei életem.
A
főképpen sváb nagyanyám által vezérelt, budapesti életünkben a gyümölcsleves a
befőzések, téli tartósítások melléktermékeként bukkant fel, az éppen még
elhasználható, de befőzés céljára kissé gyanúsnak tekintett gyümölcs került
levesbe, és ennek okán, a budapesti gyümölcsleves egyféle gyümölcsből készült.
Zömében meggyből, esetleg cseresznyéből is, de egyéb gyümölcsöket Nagyi nem
használt fel gyümölcslevesnek.
Ezzel
szemben a ráckevei gyümölcsleves az bizony vegyes gyümölcsökből készült! A
félig érett, „kínjában lehullott”, pottyant gyümölcsnek háromféle kevei
felhasználása volt, a végképp menthetetlen példányokat szépen visszadobáltuk a
gyümölcsfák tövéhez, az ott élő mindenféle élőlény nagy-nagy örömére, abból
aztán lakmározhattak a darazsak, méhek, hangyák, egyéb rovarok, csigák, madarak,
sünök és nem utolsó sorban a felbomló növényi maradványok a földet is gazdagították.
A
következő felhasználási mód, a naponta-kétnaponta készített, vegyes
gyümölcskompót volt. Anyu egy nagy kék lábosban tette föl kezdetben a sparheltre,
majd később már a PB gázpalackról működő tűzhelyre a lábosnyi, gondosan
megmosott, hámozott, kimagozott, egyenletes darabokra aprított, pottyant, vagy
egyéb gyümölcsöt, amit mindig fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel
ízesítettünk, majd amikor megfőtt, ment is az egész fazék ki, a nyári konyhába,
abba az árnyékban megbújó, mindig hűvös vályogkalyibába, ahol aztán másnapig
aki arra járt, a benne lévő merőkanállal merhetett magának annyit, amennyit
akart. Mi ennek a levét ittuk szörp és üdítő helyett, ezt nassoltuk egyebek helyett.
A
harmadik hasznosulása a pottyant, meg tálon szottyadt gyümölcsnek a
gyümölcsleves volt.
A
családban mindig tejfölös habarással sűrítettük a gyümölcslevest, egy
kivétellel.
Az
őszibarack-leves ugyanis nem viselte el a tejfölös habarást, a tejföl
sorra-rendre kicsapódott, nem lett belőle az a szépséges, krémes, selymes
leves, amit elvártunk, hanem rondán (bár ízletesen) elváltak egymástól az alkotó-elemek,
így az őszibaracklevest, egy hajdani barátnőm tanítása nyomán, úgy sűrítem
máig, is, mint a madártejet, sok-sok tojás-sárgájával. Ez aztán maga után vonta
azt is, hogy a baracklevest nem a megszokott fahéj-szegfűszeg kombinációval,
hanem vaníliával ízesítem, és hogy a fehérje még véletlenül se maradjon ki
belőle, tejszínnel dúsítom. Úri huncutságként a tetejére kerülhet a kimaradt
tojásfehérjék, enyhén édesített habjából készült habgombóc, de ezt majd egy
kicsit később főzöm meg!
A
mai levesem, felső szomszédom, Évi kostolójából származó meggyből, és egy hét
eleji gyümölcssalátából kimaradt, két szemecske őszibarackból készült, főzök mellé
egy jó adag zöldbabot lengyelesen (pirított prézlibe forgatva a kifőzött
zöldbabot, a tetejére tejfölt és reszelt sajtot hintve, majd az egészet a
sütőben átsütve), és kész is a könnyű, nyári ebéd!
A
korai főzőcskézésemhez, valami olyan varázslatos, égi színjátékot produkált a
mai hajnal, amit ezek a gyatra kis, telefonos fotók csak egészen távolról
közelítenek meg!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése