2016. augusztus 3., szerda

Költözési útmutató 2




Megunhatatlan téma.
Sárka lányom már megírta a maga útmutatóját, én – csekély képességű epigonként – mindössze némi adalékkal szolgálhatok.

Csak József Attilát idézhetem, bár természetesen némi átérzéssel:

Felnőttem már. Szaporodik fogamban
az idegen anyag,

ugyanis esetemben (ezen a szakaszon ugyanis már túljutottam, fogaimban több az idegen anyag, mint a „hozott”) a kék, zöld, lila foltok, horzsolások, karcolások szaporodnak napról, napra, amit a délutáni forró fürdőzésnél észlelek. Soha nem tudom azonosítani, hogy melyiket mikor, hol szereztem, csak azt észlelem, hogy a szappan itt, vagy ott csíp, a dörzsi kesztyű alatt emitt, vagy amott fájdalmas pontot érintek. Már lassan úgy festek, mint Magyarország hegy- és vízrajza, az egykori, iskolai atlaszomban, és egyben úgy is, mint Ofélia az őrülési jelenetben, akivel szemben én nem szalmaszálakat, hanem mindenféle egyebet gyűjtögetek a hajamban.

A délutánonkénti forró fürdőre egyre égetőbb szükségem van (pedig a bőröm bőszen tiltakozik a napi ázás ellen (általában hetente egyszer ázom, a többi napon csak zuhany jár), mert száraz, mint a pergamen, és viszket, mint a franckarika), viszont a folyamatos, merev tartású dobozolásba belefáradó hát, derék, nyak, és minden olyan izom, amelynek a létezéséről sincs tudomásom, viszont sikoltozva követeli a megnyugvást, ellazulást adó, meleg víz jótékony hatását.

Az izmokat lazító ázásnál is égetőbb szükségem van a lelket megváltó olvasásra, úgyhogy hajnalonta, amikor még nem állok szolgálatba, két doboz közötti kávészünetben, étkezések alatt (eléggé el nem ítélhető módon, de évtizedes passziómnak megfelelően J), ipari mennyiségben olvasok.

Ajánlom figyelmetekbe Pascal Mercier svájci író könyvét, „Éjféli gyors Lisszabonba”. Kicsit depresszív, de rettentően elgondolkodtató.

Visszaemlékezve, soha nem olvastam annyi szépirodalmat, mint a tantárgyanként több ezer oldal átolvasását, és – sajnálatosan - memorizálását igénylő, jogi egyetemi vizsgafelkészülések alkalmával, szükségem volt a kontrapunktra, az ellensúlyra.


Majd december környékén, amikor már a kipakolással és az azt követő átpakolásokkal, amire a tárgyak elnyerik végső, és leginkább megfelelő helyüket, valószínűleg megszűnnek majd a foltjaim, és csitul olvasás-igényem, de addig, sok jót nem ígérhetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése