2016. november 13., vasárnap

Úgy szeretném újra elénekelni





Mi énekelgető család vagyunk. Természetesen minden születésnapon eldaloljuk a boldog, boldog, boldog születésnapot, vagy a Happy Birthday to you-t, vagy a – Zalán szabad fordításában -  pompijojós-t, a „ma van a szülinapom-pom-pom-pompojojó-„t, de ez még nem különleges.
Egyszer, Apu hetven-akárhanyadik szülinapján fakadt dalra a teljes család. Már nem emlékszem, hogy a lányaim hogyan és honnan szerezték meg a dal zenekari kíséretét, ami akkoriban még nagyon jelentős teljesítménynek számított, de megtették, és az egész család, a köszöntés során, dalra fakadt.
Aztán énekeltük Kovács Kati slágerét, az „Úgy szeretném meghálálni-„t Anyu hetvenedik születésnapján, a hetven szál rózsából kötött csokor felett (a fehér, vesszőből font virágkosár, amiben a – minek vettetek ilyet, ennyi pénzért – csokor volt, a mostani költözködés áldozatává vált).
Aztán daloltunk Janika sógorom születésnapján, természetesen a kedvenc Demjén Rózsi slágerét.
Dalolunk altatáskor, ébresztéskor, csak úgy.
Zita például az első egy-két, hasfájós hónapban semmi másra, csak kizárólag az „a juhásznak jól megy dolga” dalra volt hajlandó átmenetileg szüneteltetni a sírdogálást, de azt is csak akkor, ha a megfelelő, pattogó ritmusú rázogatás, hintáztatás járult az énekléshez.
Aztán ahogy jött, úgy el is múlt a közös, családi éneklés, talán mert a „nagy öregeink” is szinte mindannyian eltávoztak az örök vadászmezőkre, talán mert a fiatalabbjának mostanában a saját családjával kell jóval többet foglalkoznia, ki tudja, pedig én annyira szeretném most is, még egyszer elénekelni Apunak, hogy

Az én apukám egy olyan híres bohóc volt,
mint amilyen még nem volt sohasem.
Piros haja volt, és krumpliból volt az orra,
trombita harsant, mikor megjelent.
Nem félt sosem ott fenn, a trapéz tetején,
mókázott ő a szörnyű mélység szélén,
mert az én apukám egy olyan híres bohóc volt,
mint amilyen még nem volt sohasem.
Nem félt sosem ott fenn, a trapéz tetején,
mókázott ő a szörnyű mélység szélén,
mert az én apukám egy olyan híres bohóc volt,
mint amilyen még nem volt sohasem.


https://www.youtube.com/watch?v=oE8Z2a1yyfQ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése