Drága, jó
anyósomtól nem túl sok mindent tanultam, mondhatnám úgy is, hogy túl sokat nem
köszönhetek neki, állandó beavatkozást (de legalább a kísérletét), némi
intrikát, abszolút, elvakult elfogódottságot a fia iránt, na, ezeket igen, és
vitathatatlan, hogy a májpástétom receptjét is neki köszönhetem!
Amikor havi
rendszerességgel meglátogattuk a miskolci rokonságot, természetesen a két kicsi
gyerekkel hajnalok hajnalán kellett elindulni, többnyire reggeli nélkül, a kocsi
csomagtartójában ott lapult a két bili, ha útközben jön meg a gyerekek kedve a
bilizéshez, de jó is volt az autópálya leállósávja mellett asszisztálni mondjuk
késő ősszel, az anorákból éppen kibontott gyerekek pisiléséhez!
Anyósom viszont
jobb alkalmakkor, frissen sült májpástétommal fogadott bennünket, ami nagy öröm
volt az akkorra már az útba is belefáradt, egyébként is álmosan útnak induló
gyerekek és felnőttek számára!
A májpástétom egy
teljesen hagyományosan elkészített resztelt májjal indul, kerül bele zsíron,
vagy olajon megdinsztelt vöröshagyma, egy paradicsom, némi zöldpaprika, őrölt
paprika, egy gerezd fokhagyma, bors, majoránna. Aki szereti, persze indíthatja
kisütött füstölt szalonnával is.
Amikor elkészült a
resztelt máj, le kell darálni, kihűteni, majd sózni, némi mustárt hozzá
keverni, és prézlivel addig dúsítani, amíg elveszíti folyékony jellegét.
Ezt követően egy
kikent, kiprézlizett formába lehet áttenni, lehet az kuglóf-forma, vagy – mint most
– őzgerinc forma, majd meg kell sütni.
Lehet azon
melegében enni, némi finom, zelleres, lila hagymás krumplisalátával, vagy
görögsalátával akár ebéd, vagy vacsora is lehet, egy-egy diétásabb időszakban,
de lehűtve, napokig eláll, és nálunk kiváló felvágott-pótlásként használatos.
Kisebb adagokra
vágva, vidáman le lehet fagyasztani, és később, a „na’ mit egyek vacsorára”
percekben elővenni a mélyhűtőből!
Szívből ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése