Nem tudhatom, hogy
más családoknál, hogyan is van ez, de nálunk egyáltalán nincs kereslet a csirke
mellére.
Nem emlékszem arra
sem, hogy gyerekkoromban, amikor Nagyi mondjuk csirkét sütött vasárnapra,
hogyan is volt az elosztás. Alighanem, mi gyerekek kaphattuk a mellehúsát. Csak
az rémlik, hogy Apué volt az egyik comb, talán Anyu kapta a másikat, a szárny
és a háta a Csöpié volt, a Nagyi meg rajongott a faráért, ebből következik,
hogy mi lehettünk a mellehúsa kedvezményezettjei, pedig a fél életemet adtam
volna egy jó kis lecuppogtatni való hátáért, vagy faráért, de az ugyebár már
foglalt volt.
Természetesen
akkoriban a hat fős család vasárnapi ebédjére egy csirke jutott, és az
aprajából, a nyakából, a belsőségekből, a lábakból, jó sok zöldséggel leves
lett, finom házi tésztával.
Minden esetre
mostanság, ha egyben sült csirkét készítek, arra biztosan számítani lehet, hogy
a sült melle a mélyhűtőben köt ki, későbbi feldolgozás reményében.
Általában brassóivá
lényegül át a másod-hasznosítás során, tudom, hogy inkább disznóhúsból kellene
elkészíteni, de higgyétek el, jó sok fokhagymával és némi borssal átsütögetve,
laskára vágva már nem száraz egyáltalán.
A brassóiban csak
a kellő mennyiségű krumpli hámozgatását, formára vágását, áztatását (csak akkor
lehet ropogósra sütni, ha kellő mértékben kiázott a keményítő-tartalom), és
főképp a kisütögetését nehezményezem, és kizárólag megfelelő időjárási
viszonyok esetén készítem el, mert az eddigi melegben egyszerűen képtelenség
lett volna úgy háromnegyed órácskát áldigálni a krumplisütés mellett.
Na de ma
hajnalban! Nyitott konyhaablak mellett, ideális volt a hőmérséklet a
sütögetéshez, úgyhogy el is készült!
Íme!
A járulékos haszna
ennek az elkészítési módnak az is, hogy kiválóan melegíthető sütőben, a krumpli
belül porhanyós, kívül visszanyer az eredeti ropogósságból éppen annyit,
amennyi szükséges, a hús meg nem szárad halálra.
Csak az a gond,
hogy sohasem sikerül megfelelő mennyiséget előállítani, mindig elfogyna még
kétszer annyi is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése