Idén,
a tél vége úgy alakult, hogy igazi, vérbeli, „lábadozó-nagyivá„ avanzsáltam.
Korábban, is voltak betegségek az unokáim körül, de az idei télvég hozta el
azokat az üdítő napokat, heteket, amelyeket az óvodás, iskolás unokáim, már nem
komoly-betegen, de még kíméletre szorulva, nálam vészeltek át.
Mi
egyebet tesz ilyenkor egy békebeli nagymama, mint hogy sütöget, finomságokkal
várja a kicsiket. A rendes forgatókönyv szerint ugyanis a gyerekek otthon
töltötték az estéket, éjszakákat, és másnap visszahozták őket a gondos szülők,
hozzám. Így aztán a késő-délutánok, kora esték vagy a hajnalok, az aznapi-másnapi
sütnivaló előállításával teltek.
Ma
azt gondoltam, végignézem, hogy mi minden készült az utóbbi egy-két hónapban,
és íme, ez az eredmény!
Kalács:
kétszer. Egyszer kakaósan, egyszer, fele tésztából, csak úgy, kakaó nélkül.
Kuglóf:
ez is kétszer, szintén kakaós és natúr változatban.
Palacsinta:
az talán háromszor, de lehet, hogy négyszer.
Fánk:
(elvégre szezonja van), kétszer.
Rizskoch:
még Nagyi receptje szerint, mindössze egyszer.
Aranygaluska:
egyszer, de jól sikerült a vanília-sodó is!
Gesztenyés-mandarinos
sütemény: egyszer.
Tarkedli:
egyszer, ráadásul ez nem is a kis lábadozóknak, hanem az egyik születésnapos
unokatestvér rendezvényére készült.
Amikor
a tarkedli, családi nevén: dajkedli sütését terveztem, lefényképeztem apai dédanyám
tarkedli-sütőjét, ebben készül máig is nálam ez az egyébként lakatosinasnak is
nevezett sütemény, meg az anyai nagyanyám szokásait rögzítő, talán 40 éves
recept-cetlit is, amiből dolgozni szoktam. Mindkettő régi jó barátom, nélkülük
nem készülhetne el a dajkedli!
Ha,
egy pillanatra teret engedek korábbi, számolgatós énemnek, akkor az derül ki,
hogy átlagban négy naponta került az asztalra valami sütemény-féle, zömében
kelt tésztából, elvétve egyéb formában.
Csak
egy pillanatra, képzeljétek magatok elé azt a képet, amint hajnalonta, vagy
délutáni szürkületben, békésen üldögélek az örökölt és konyhaszékké nemesült,
fekete bőrből készült, fémvázas bárszékeim egyikén, fél lábamon egy tállal,
amiben éppen, fakanállal, vagy kézzel dagasztom a tésztát, előttem egy nyitott
könyv, amit éppen olvasok, a tiszta kezemmel lapozgatva, mellette az
elmaradhatatlan kávém, reggel, délben és estefelé, mindenkor, és két olvasott
mondat, és egy a tészta állagát ellenőrző pillantás között, azon ábrándozom,
hogy másnap, mit fogunk játszani a gyerekekkel! Valami pompás dolog ez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése