Tudjátok,
az valami nagyszerű egy családban, baráti körben, hogy megrögzött szokások
alakulnak ki, amelyekhez aztán jó sokáig tartják magukat a résztvevők, majd
aztán egyszerre, varázsütés-szerűen ezek a szokások – mindenki legnagyobb megkönnyebbülésére
– megszűnnek, és teret engednek újabbaknak.
Így
vagyunk ezzel éppen mostanában Saci lányommal is, akivel alig több mint négy
éve költöztünk kétfelé, de most, szinte egyszerre támadt vágyunk arra, hogy
ismét együtt étkezzünk, és nézegessünk filmeket, ha nem is túl gyakran, de
rendszeresen.
Így
aztán már a múlt vasárnapot is úgy töltöttük, hogy rendeltünk egy tisztes adag
KFC-s csirkedobozt, szószokkal, sült krumplival, és ebéd közben megnéztük a
Downton Abbey filmet. Én korábban közvetlenül egymást követően, kétszer néztem
végig a teljes sorozatot, imádtam az igényességét, a részlet-gazdagságát, a
karaktereket, és a film sem okozott csalódást, remek volt az együtt töltött
vasárnap, KFC-stül, cukrász-süteményestül, mindenestül, úgyhogy eldöntöttük,
most vasárnap is így ebédelünk!
Ha
lehet! Mert ki tudja? Hétfőre várjuk Zsófi lányomnál harmadik unokám, Zétény
érkezését, de nem lehetünk biztosak abban, hogy ezt Zétény-úrfi is tudja, és
tudomásul veszi! Bármi megtörténhet, úgyhogy nekem jó előre készülnöm kell,
minden eshetőségre.
Nehezíti
a helyzetet az is, hogy kórházi zárlat van érvényben, okkal-joggal, nem biztos,
hogy szokásomhoz híven végig-várhatom Zétény megszületését a szülészet előtti
váróban, lehet, hogy csak itthonról szurkolhatok, hiszen az már biztos, hogy
színről-színre, személyesen csak az otthonában fogjuk egymást először meglátni!
Úgyhogy,
most aztán pláne előre kell gondolkodnom-gondoskodnom a hétvégi ételekről, bár
amúgy is szívesen járok el így.
Nálunk
nagyon bevált a sülve párolt sárgarépa, mint köret. Tudom, sokan ismerik ennek
a receptjét, és készítik is, fokhagymával, sóval, borssal, de én a fokhagymát
kihagyom ebből, nekem nem hiányzik a répa édessége mellé a fokhagyma! Mai
főzőcskémből viszont megmaradt egy kevéske finom, pörzsanyagos sütőolaj, amiben
a hirtelen sült szűzérme készült, és azt kapargattam a felszeletelt, sózott,
borsozott sárgarépára, ebben fogom, fólia-takarás alatt megpuhítani a sütőben.
A
köret fele így készül el, a másik fele, a répához hasonló hasábokra vágott, grill-fűszerekkel
gazdagon meghintett, kevéske olajjal megkevert, szintén tepsiben megsütött
krumpli lesz.
Kétféle
mártást terveztem az ebédhez, az egyik a családi szokásainknak megfelelően
átértelmezett tzatziki, a másik pedig a borsmártás.
A
tzatziki nálam úgy készül, hogy héjastul lereszelek egy fél szál kígyóuborkát a
hajdan használt, kislukú sajt-reszelőn, közvetlenül egy sűrű tésztaszűrőbe,
hozzáreszelek egy szép, kövér fokhagyma-gerezdet, megsózom, és hosszasan hagyom
lecsepegni. Nyomogatok rajta egy keveset, majd elkeverem egy bő adag, rendes,
hétköznapi, 12 %-os, magyar tejföllel, ha szükséges még további sóval, és kész
is a mi szánk ízének megfelelő mártogató!
A
borsmártás, viszont újdonság, most készítem majd először! A recept szerint
hagyma, fokhagyma, vaj, só, durvára tört szemes bors és tejszín, marhahús
alaplé, meg némi Worchester-szósz adja ki a mártást, a receptet én is a net-ről
vettem, ott elérhető, és bár elég érdekes, pikáns, „jó ha nincs más” mártogató
kerekedett ki belőle, de nem lettünk szerelmesek belé, úgyhogy nem is
vesztegetek erre több szót!
A
húsétel pedig egy hamis csirkecomb lett, őszintén szólva túl sok macera
előállítani, amihez képest ízében nem egy akkora durranás!
A
csirke alsócombokból először készült egy kis húsleves, mint járulékos nyereség,
mert igazán a levesben főtt combokra volt alapanyagként szükség.
A
főtt húst meg kell darálni, hozzákeverni mennyiségében körülbelül ugyanannyi,
sós vízben főtt, áttört burgonyát, és reszelt sajtot. Ízlés szerint fűszerezni
kell ezt a keveréket, én a só, bors, szerecsendió hármast választottam, majd
alsócomb formában be kell burkolni a szépen letisztított csirkecsontotokat.
Panírozás a következő lépés, majd olajban sütés.
Nos,
a végeredmény látványosnak mondható, jó ízű, de nem annyival finomabb, mondjuk
egy teljesen sima rántott csirkecombhoz képest, mint amennyivel munkásabb az
előállítása. Sőt!
Összességében
látványos, változatos és finom volt ez az ebédünk, és remek filmet is találtunk
magunknak, de ez esetben visszaigazolódni látszik a közhely: néha a kevesebb,
több!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése