Nagyszerű
szűzérmére tettem szert, és valami különlegesebbet szerettem volna készíteni
belőle, és így is lett!
A
recept eredetéről csak annyit mondhatok, hogy képzeljétek el, amint Mary Berry
és Bede Róbert – két nagy kedvencem – közösen ötlenek ki valamit!
Mert
ugye itt van az ismételhetetlen Mary Berry, aki pazar dolgokat gyárt a
családjának, ezt onnan tudom, hogy megrögzött szokásommá vált esténként fél
órán keresztül mozdulatlanul meredni a TV-re, amikor is a kedves dáma remek ételeket
készít, innen származik a klasszikus, angol pásztorpite kötelező hozzávalója, a
tepsiben is átsütött, tejes-vajas-tejszínes krumplipüré. Bede Robi pedig úgy
kerül a képbe, hogy míg Mary Berry műsorra vártam, az „Európa késsel-villával” című
műsorában főzött egy párolt almás-véreshurkás csodát, és én e kettő ötvözetéből
kiindulva a szűzérméket a következőképpen készítettem el.
Vaskos
szeletekre vágtam a gondosan lehártyázott húst, majd mindkét oldalán megsóztam,
borsoztam, vékonyan megkentem mustárral, és körbe-tekergettem egy-egy szeletke
baconnel. Átszúrtam egy-egy fogvájóval, és leheletnyi olajon mindkét oldalán ropogósra
pirítottam a húst.
Meghámoztam
néhány almát, félujjnyi-ujjnyi szeletekre vágtam, kiszedtem a magházat, és
vajon megdinszteltem, minden ízesítés nélkül.
Egy
jénai tál aljára fektettem egymás mellé az almaszeleteket, megszórtam a
tetejüket egy ici-pici kristálycukorral és fahéjjal, és közben elkészítettem a
tejszínes-vajas-tejes krumplipürét, amit az almák tetejére simítottam, és ebbe
ültettem a húsdarabokat, amelyeknek a tetejére is biggyesztettem egy-egy szeletke
bacont.
Fóliával
letakarva sült-süldögélt egy ideig, a hús szinte teljesen elmerült a lágyan
bugyborékoló, egyre aranysárgább krumplipüré-tengerben, de azért egy villával
megbökdöstem, hogy kellőképpen megpuhult-e már, az alma a pici cukorral pedig
mesés karamellszínt öltött a jénai tál alján. Amikor már elég puhának találtam
a húst, levettem a fólia-takarót, és pirítottam egy kicsit a tetejét.
Most
már a kóstoláson is túl vagyok és mondhatom, valami nagyon harmonikus, izgalmas
ételt sugalltak nekem ezek a drága, hőn szeretett séfek!
Merem
ajánlani nektek is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése