A
napokban rátaláltam egy nagyon tetsző receptre a net-en bolyongva, és a mai
hajnal kiválóan megfelelt annak, hogy el is készítsem.
Az
eredeti leírás szerint, fél kiló darált hús, fél kiló főtt, áttört krumpli, két
tojás, só bors, egy apróra vágott vöröshagyma, 5 deka felkockázott, füstölt
szalonna, 1 deci tej, 5-6 evőkanál liszt és néhány szem apróra kockázott
csemege uborka került volna a masszába, amiből vizes kézzel lepénykéket
formázva, azokat kiolajozott tepsiben, a tetején is olajjal megkenve, és
megsütve készült volna el a zöldségekkel, salátákkal fogyasztható egyszerű
ebéd, vagy vacsora.
Szóval,
egy krokettbe oltott fasírtról van szó, aminek a receptúráját – persze -
átalakítgattam, mert ki látott már fasírtfélét fokhagyma nélkül? Szóval, az is
került bele, meg egy kevéske mustár is, és csakis a fertőtlenítés érdekében egy
pár tekerésnyi csili-pehely, és nem lisztbe, hanem finom szemcséjű prézlibe
forgattam meg a lepénykéket, majd egyszeri megfordítással, mindkét oldalán
pirosra sütöttem. Ja, és a csemege uborkát kihagytam belőle, sose szerettem, és
ez már alighanem így is marad!
Egész
jó ízű dolog kerekedett ki belőle, mert egy apró, a megfordításkor a tepsihez
tapadt morzsácskát megkóstoltam, és remek ebéd lesz belőle, ezúttal tepsiben
sült sárgarépával házasítva.
Aztán
kicsit tovább gondolkodva eszembe jutott, hogy ez az alaprecept, milyen kiváló
maradék-mentő megoldás lehet! Egy étkezésre már nem elégséges, megmaradt
sültcsirke, vagy egyéb hús, kirántásra megvásárolt, de alaposan megdézsmált
párizsi, egyéb felvágottfélék, levesben főtt húsok egyaránt felhasználhatók egy
hasonló saját ízlés szerint fűszerezhető masszához és akár mártogató-mártásokkal,
akár salátával tálalható, még akár főzelék feltéteként is el tudom képzelni.
Merem
ajánlani!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése