2016. január 1., péntek

Hál’Istennek, vége a jó világnak


Zita unokám, aki - az anyatejnek köszönhetően - már 8 hónaposan is olyan nagy, mint egy jól fejlett 1 éves, komótos volt, ami a mozgást illeti. Persze időben elkezdett hátról hasra, hasról hátra fordulni, pörögni a tengelye körül, kúszni, előre is – és anyai örökségként – rükverc fokozatban is. Szeret félkönyékre támaszkodva szemlélődni, mint egy festőmodell, időnként négykézlábra állni, ezek már a felülést megelőző mozdulatok.



Ez a mozgás azzal az előnnyel járt, hogy mondjuk egy pohár víz kitöltésének idejére, ott lehetett hagyni a nappaliban és a 3-4 lépcső, ami a konyha-étkező szintet elválasztja a nappalitól, megállította.

Máig.

Ma Zitus felmászott a lépcsőn.

Még nem tudtuk Zsófival végigbeszélni az eseményt, de a lelki szemeim előtt megjelenik az éppen útra készülő Zsófim, amint Zita főzelékét, étel-melegítőjét, Zalán innivalóját, az ajándékokat próbálja összerakni a konyhában, ezzel párhuzamosan eltüntetni a családi reggeli nyomait, és egyszerre csak hatalmas, csodálkozó szemeivel meglátja a roppant elégedett Zitust, aki legyőzve a lépcsőket, bekúszik anyja lába mellé, és egyre hangosabb „mammammamma” mellett, követeli az azonnali karba zárását!

Persze nem így történt. Egyszerre csak egy lépcsőt győzött le, és a zord szülők megakadályozták a teljes kibontakozást, nagy nyugalommal ott „békázott” az első lépcsőn, amikor közbeléptek. A vőm csak lemondó sóhajjal közölte, hogy „na akkor este felállítom a korlátokat”.

Zsófiéknak van egy korlát-rendszere, az elemek szabad szemmel éppen úgy néznek ki, mint a rácsos kiságyak oldalfalai, melyek zsanírral csatlakoznak egymáshoz, és az egész nappalijukat körbe lehet velük keríteni. Mi barrikádnak nevezzük a szerkezetet, ami azzal a múlhatatlan előnnyel jár, hogy a kis csúszó-mászót távol tartja a lépcsőktől (TV-től, konnektoroktól, Zalán játékaitól J), ám egyúttal minden felnőttnek ajánlatos kellő időben elindulni, mondjuk a WC felé, mert amíg átjutunk, addig azért egy-két perc eltelik.

Zalán mellett még habozás nélkül átléptem a korlátokat, egyelőre roppant kíváncsi vagyok, hogy képes leszek-e most is láblendítéssel venni az akadályt, ki tudja, azóta azért eltelt hét év és egy felejthetetlen isiász.

Dazsivjom, uvígyim!

Zitus – ez viszont nagyanyai hagyaték – mezítlábas lény. Én is vallom, hogy az emberiség mezítláb nőtt fel, ezért nyáron pucér lábbal, télen többnyire egy zokniban töltöm a napjaimat, még a fűtetlen előtérbe is a zoknimban megyek ki, kifejezetten szeretem a padlófűtés miatt meleg étkező, nappali, és a fűtetlenül hideg előtér közötti hőmérséklet-különbséget (vannak terápiák, melyek ezen az elven alapulnak). Zita is azonnal lehúzza a zokniját, és pucér lábacskákkal jár-kel lakás-szerte. Persze náluk is padlófűtés van, még soha nem volt hűvös, vagy hideg a kis, domború talpacskája. Még nem csiklandós, és még őrzi a lábacskáiban a kapaszkodó-reflexet, de már csak percek kérdése, és lassan-lassan lábra áll, ezzel egy újabb fejezetet nyitva az életünkben.


Már alig várom azt a deréktörő időszakot, amikor előredőlve, két kezembe csimpaszkodva megindul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése