A
legutóbbi befőzős posztomnál azt ígértem, hogy itt a vége, idén aztán többet
nem főzök be semmit, kivéve, ha …
Nos,
éppen tegnap következett be az első kivétel, éppen a szokásos, egyik vízmentes
nap kellős közepén (valami javítás-szerelés-csere okán reggel 9 és délután 4
között nem volt víz, a tervek szerint, de persze jóval korábban elkezdett
csordogálni a csapokból a szépségesen rozsdabarna víz), Éva szomszédom
megosztotta velem a maga birsalma és szőlő ajándékát.
Itt
álltam 5 darab, tipikus birsalmával! Tipikus? Mindenki tudja, hogy a birsalma a
barnuló rothadásra leginkább fogékony gyümölcs, kerek-e világon! Természetesen ebből
az öt szemből három máris erősen barnulásnak indult a csutkából kiindulóan, de
nem volt mit tenni, vízmentes napon még nálam is elképzelhetetlen a befőzés,
úgyhogy hagytam az egészet, mára.
A
birsalma egyébként is erősen megosztó gyümölcs. Az íze, finoman szólva sajátos,
fanyar és kesernyés, az állaga száraz és kásás, a kezelhetősége pocsék, nehéz
szétvágni, hámozni, tisztítani, a főzése macerás, mert irtó nehéz
elkapni-elcsípni azt a töredék-másodpercet, amikor a birsalma a kőkeményből átkerül
a pempős állagba, szóval csak a macera és a szégyen jár vele!
Emlékszem,
hogy gyerekkorom, gyümölcshiányos időszakaiban, s az ötvenes években ez nem
volt annyira ritka, a bátrabbak, köztük én is, azt vallottuk, hogy még nyersen
is szeretjük a birsalmát. Dörzsölgettük bolyhos, bársonyos felszínét,
harapdáltuk fanyar, csersavas húsát, és pocsék volt, bárki, bármit is mondjon,
de gyümölcs volt, és mi meg bátrak voltunk! Aztán a birsalma helyébe lépett,
már iskolás koromban, a pár forintért kapható mirelit szilva, amit a suliból
kilógva vettünk meg, és bármennyire is savanyú, fagyos és kemény volt,
élvezettel rágcsáltuk még a leghidegebb télen is.
Szóval,
birsalma, ha már itt van …
Kidobni
őket nincs szívem (I <3 Bródy), a birsalmasajt kizárt, mert annyi cukrot
igényelne, amennyi a földön nincs, marad a befőtt, amúgy is itt árválkodik négy
szem almám, amelyek amúgy külsőre szépek, ám az ízük távol esik az igazitól,
úgyhogy pompás kísérői lesznek a birsalma cikkeknek!
Még
alig pitymallott, amikorra végeztem a hámozgatással, és büszkén mondhatom, hogy
mindössze egyszer vágtam el a balkezem, és az is alig-alig, épp egy percig
vérezgetett, ici-picit!
Aztán
a szokásos fűszerekkel, mint szegfűszeg és fahéj, némi biocitrom-héj, már
mehetett is a tűzre az egy lábosnyi gyümölcs, miközben ezredszer is átmostam a
kiszemelt üvegeket, és leborogatva szárítgattam azokat, és lestem az ideális
pillanatot, amikor tökéletes a gyümölcs!
Hát,
sajna, nem pontosan csíptem el a tökéletes pillanatot, akadnak a pempősödés
peremén lebegő szeletkék, szép számmal, de három üvegnyi csemege azért
elkészült, és most szépen pihennek, a száraz dunsztban és várják a holnapot,
amikor az üvegek falára kerül a befőzés évét, a gyümölcs nevét tartalmazó, is
rajzzal ellátott címke, és mehet a polcra!
Jaj,
de hova ….
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése