2015. augusztus 11., kedd

Barackleves

Már megint baromi meleg van. Ilyenkor az embernek még enni sincs igazán kedve, viszont a jól lehűtött gyümölcsleveseknek most van a szezonja.

Az őszibarack-leves receptjét Nyírő Andreától tanultam, azóta is áldom érte. A barack ugyanis a gyümölcslevesek sűrítésére szolgáló, hagyományos, tejfölös-lisztes habarást nem jól tűri (ahogy némelykor a meggy sem), a gyümölcs-sav, a leggondosabb eljárás mellett is hajlamos arra, hogy megtúrósítsa a tejfölt, mint ahogy az, ezen az internetről vett képen is jól látható, és ilyenkor már a gyümölcs összetörése nélkül nem orvosolható a helyzet, és hűlés közben is szétválnak az alkotórészek, folyton kevergetni kell a levest, ami nem igazán étvágyerjesztő.



Viszont – Andi receptje szerint – kiválóan sűríthető a leves tojás sárgájával.

Amikor barackot veszünk, néha beletalálunk teljesen ízetlen fajtákba, vagy túlvásároljuk magunkat, és nem fogy a gyümölcs, hanem lassan túlérik a hűtőben, ilyenkor is jó megoldás a leves.

Én a hámozott barackot hosszúkás cikkekre szoktam vágni, és kicsit citromos vízbe teszem, bár a sárga húsú őszibarack nem hajlamos a barnulásra, szemben a fehérhúsú testvéreivel. A vízbe 20 szem szaharint teszek, és felteszem főni, 4-5 szem szegfűszeggel, csipetnyi őrölt fahéjjal. Vaníliát is tennék bele, de nálunk nem szeretik. Közben 3 tojás sárgáját, csak magában felhabosítok fehéredésig. A már gyöngyöző főzőléből merek a felvert tojásokra és elkeverem, ezt háromszor teszem meg, az egyre forróbb főzőlével, végül a felengedett, elkevert tojást beleöntöm a levesbe, és folyamatos kavarás közben besűrítem a levest.

Hűtés közben is érdemes időnként megkevergetni. Aranysárga, kicsit krémes. homogén levesünk lesz

Lehűtés után így is fogyasztható, vagy botmixerrel krémlevest csinálhatunk belőle, ha van olyan családtagunk, aki a darabos gyümölcsöt nem eszi meg.

A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verhetünk, a végén beletéve egy-két teáskanálnyi porcukrot, vagy 4 szem, kis vízben feloldott szaharint, és gyöngyöző sós-cukros (szaharinos) vízben habgaluskát főzhetünk a krémleves tetejére (a tojás fehérjét egyébként lefagyasztva sokáig tárolhatjuk, és felengedés után gond nélkül felhasználhatjuk).



Így készül a cukor- és tejtermék-mentes hideg nyári leves!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése