2015. augusztus 29., szombat

Családi babonáink 2




Sárkám az első családi babona-füzér után azonnal reklamált, hogy és a sószórás, és a lekopogás?

Hát igen! Az ember bizony imitt-amott kihagy ezt-azt.

Ha kiszóródik a só, az veszekedést jelent. Ez nyilván még annak a korszaknak a figyelmeztető babonája, mikor kincs-számba ment a só, és aki azt óvatlanul kiszórta, hát bizton számíthatott veszekedésre, leszidásra, megtorlásra.

Mi ezt a fenyegető veszélyt úgy szoktuk elhárítani, hogy azonnal imitálunk, egy rövid, emelt hangú összeszólalkozást, és elégedettek vagyunk, hogy rászedtük a balsorsot.

Sárka valahonnan hazahozta azt a szokást is, hogy a kiszóródott sóból, egy csipetnyit az ember bal válla fölött, a háta mögé dob, ezzel mintegy maga mögött tudva a veszekedést is, de én ebben - bevallom - nem nagyon hiszek, elvégre nem áll mögötte a többgenerációs családi hagyomány, de azért, für alle felle, dobok egy kis sót hátra.

Egy családi szólás is kapcsolódik a sóhoz, azokra a párokra, akiknek együttlétét nem tekintették tartósnak, mondták az öregjeink, hogy na ezek se esznek meg együtt egy kiló sót!

Ha valakit, valamit dicsérünk, örülünk valaminek, és ezt ki is mondjuk, elégedettek vagyunk valamivel, azt azonnal le kell kopogni, fán, bal kézzel, alulról fölfelé, háromszor, hogy el ne pénecoljuk.

Ha valakinek sok szerencsét akarunk kívánni, ezt nem mondjuk ki, hanem csak háromszor megköpködjük, ez inkább csak a jobb oldala mentén, a levegőbe mondott phü-phü-phü, nem igazi köpködés (azt inkább néhány hang kiejtésére tartalékoljuk J).

Apu nem viselte el, ha a kenyeret a domború felére téve találta. „A hóhér kenyere!” mondta, és azonnal a talpára állította a veknit, mert a felfordított kenyér balszerencsét hoz a házra.

Gondoltam megnézem a Google-ban, ahol ezt találtam: „egykor a hóhér a várostól kapott napi egy kenyeret plusz fizetségként. A pék pedig, azért, hogy ne maradjon kenyér nélkül a hóhér, egyet megfordított, azt tilos volt másnak adni.”

Apu meséje kicsit másképp szólt, szerinte az asszonyok maguk dagasztották meg a család heti kenyér-mennyiségét, de a pékségben süttették ki. Mindenki megjelölte a saját kenyerét, speciális bevágással, formával, mintával, a pék meg hazaszállította a már kisült kenyereket. Az emberek tudomásul vették a hóhér létezését, ám nem kedvelték, féltek tőle, nem barátkoztak vele, és a péknél sütött házi kenyerek hazaszállításakor, megvetésük jeleként, fordítva tették a hóhér kenyerét, a halom tetejére.

Ha a családban bárkit bármilyen baj ér, megüti magát, elesik, karambolozik, beázik a lakása, akkor biztos, hogy jön egy másik családtag, és megjegyzi, hogy gondolj arra, hogy ez milyen nagyobb bajt vitt el a fejed fölül! És akkor mindannyian elgondolkodunk, kedvenc lidércnyomásaink kis gyűjteményét elsoroljuk magunkban, és örömmel állapítjuk meg, hogy valóban, ennél sokkal nagyobb baj is érhetett volna bennünket, elvégre ez javítható, reparálható, elmúlik.

A kaka (már bocsánat) - bármilyen formájában – szerencse. Ha álmodunk vele, ha belelépünk, ha elönti a WC-t. Büdös, nehezen takarítható, undorodunk tőle, fertőtleníteni kell, de hát csak megéri, hiszen szerencsét jelent!

Abszolút szerencse, a négylevelű lóhere. Csöpi nagynéném mindenhol megtalálja a kis mutánsokat. Mi ritkábban, de azért számtalanszor megesik, hogy egy-egy vaskosabb könyv újraolvasásakor, egyszer csak a párnámra esik egy-egy préselt négylevelű-lóhere levélke. Ott gyűlnek az éjjeli-szerényemen, nagy öröm törölgetéskor!

Betegséget nem szabad hazudni, mert utolér! Hányszor szeretnénk egy-egy kellemetlen feladat alól kibújni azzal, hogy kitört rajtunk a hasmenés, vagy fáj a fejünk, vagy hőemelkedésünk van. Ki ellenőrizheti? De Nagyi belénkverte, hogy ha betegnek lódítjuk magunkat, az bizony be is következik! Talán így (is) nevelt bennünket, az igazmondásra. Nálam sajnos túlteljesített, kényszeres igazmondó lett belőlem, és ez – higgyetek nekem – legalább annyi gondot okoz, mintha néha-néha képes lennék némi ferdítésre. Bár elhallgatni dolgokat, na azt már tudok (alig 60 évnyi gyakorlást követően)!

Nem szabad engedni, hogy bárki, bármilyen testi bajt, rajtunk megmutatva demonstráljon, mert az „átviszi a bajt”. A nézze drágám, itt hasogat, ott szaggat, emitt nyom, egyenes útja annak, hogy mi is átéljük, pont ugyanazt a szenvedést. Ha végképp nem sikerül elkerülni, hogy a mesélő a mi testünkön mutassa be az egészségügyi problémája topográfiáját, akkurátus simogatást kell alkalmazni!

Ha beütjük a könyökünket, az váratlan vendéget jelez. Nagyi (és persze Csöpi is, nyilván) még azt is tudta, hogy melyik könyök, milyen nemű vendéget jelez előre. Ha azonban akkurátusan megsimogatjuk az ütés helyét, elkerüljük a váratlan vendéget.


Második fordulóra, ennyi jutott az eszembe J! Ha több is eszembe jutott volna, az én mesém is tovább tartott volna!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése