2015. augusztus 16., vasárnap

TV-zik a kutyánk!


Marci kutyánk (rákiabálás esetén Márton), a hatodik a velünk élő kutyák sorában.

Első kutyánk, a szegény rövid-életű Gréti volt, mis is teljesen gyakorlatlan gazdik voltunk, és sajnos csak későn vettük észre, hogy minden oltás és orvosi vizsgálat dacára a hozott giliszta-fertőzés és a szerzett valamilyen vírus visszafordíthatatlanul legyengítette szegényt. Gréti tacskó volt.

Az űrt, amit egy kutya hagy, csakis egy kutya képes betölteni, így került hozzánk másodikként egy erdélyi kopó, akit Gusztinak neveztünk el, a gyerekek akkori iskolájának igazgatója után, és nagy örömmel kiabáltunk rá, hogy Gusztáv! Guszti egy évig élt velünk, és mindent megrágott. Az egyetlen gyapjú szőnyegünkbe gyerekfej nagyságú lukat rágott, az aznap vett csizmám szárát kirágta, a könyveket, a szobanövényeket, az ablakok belső párkányait, volt, hogy nem tudtunk bemenni a lakásba, az ajtó elé hurcolt, megrágott könyvrakás miatt.

De ezt még tudomásul vettük volna, elvégre a kutya is neveli a gazdáját, legalábbis a dolgok elpakolására, viszont amikor felemelt hátsó lábbal, az egyik szekrény sarkát kezdte megjelölni, mint a saját territóriumának egyik határát, no akkor kerestünk neki egy vadász gazdit, és Guszti oda költözött. Ekkor ott tartottam, hogy soha többé nem akarok kutyát!



Következő nyáron, a férjem születésnapjára testvéremék egy nagy, piros szalaggal átkötözött dobozzal érkeztek, amit nekem adtak át. Nem is értettem egészen addig, amíg kibontva a csomagot, egy törpetacskó rám nem nézett, ő lett a mi Fifi kutyánk, aki közel 15 évig aranyozta be a napjainkat. Fifi olyan okos volt, hogy szemrebbenés nélkül hazudott.



Amikor már egy csúnya betegség és méh-eltávolító műtét után meggömbölyödött, szívbeteg lett (ugyanazokat a gyógyszereket szedte, mint Apu, néha Apu kölcsön is kért Fifi gyógyszeréből J), és féltünk, hogy hogy lassan elhagy minket, Sárka kapott egy west highland white terrier kutyát. Ő lett a mi Odink (tudjátok: Catullus, Odi at amo, bár Amo sokkal jellemzőbb lett volna, de az Odi rövidebb és kuckószerűbb, azaz kutyaszerűbb).



Az valami csoda volt, ahogy az öregebb kutya megnevelte a kicsit! Nekünk alig volt dolgunk a szobatisztaságra neveléssel, a rágásokkal, majdnem mindent elintézett Fifi.

Aztán egyszer csak Fifi végképp mozgásképtelenné vált, és elhagyott bennünket. Igen ám, de ekkorra, már megszoktuk, hogy két kutyával élünk, és Zsófiék szervezésével és segítségével karácsonyra megérkezett hozzánk életünk nagy szerelme és tévedése, egy trikolor beagle, Pepe.

A beagle szinte nevelhetetlen. Vagy három kutyaiskola turnust végigjárt (mondtuk is, hogy a kutyánk diplomás), szépen ment is láb mellett, parancsszóra megállt, de amint egyedül maradt, kinyitotta például a kis kocka orrával a hűtőszekrény ajtaját, és amit ki tudott túrni magának, azt megevett. Nem cipőt, vagy szőnyeget (már nincs is a lakásban, viszont van padlófűtés) hanem a finom főtt ételt. Sütésre előkészített rakott kelt, nagy fazék húslevest, sült pulyka mellét.


 Ebben a kettősben megfordult a tanítási hierarchia, Pepe tanította meg a mi békés és kezes Odinkat a rosszalkodásra, és a legnagyobb egyetértésben lefetyelték, első lábaikkal a hűtőszekrényben állva, a húslevest. Megint ott tartottam, hogy soha többé kutyát!

Odink végnapjait Sárka sajnos egyedül csinálta végig Ráckevén. Pepe egyedül maradt. Sárka elkeseredetten vágyott egy második kutyára, én sokáig dacosan ellenálltam, ám végül beláttam, hogy együttélő felnőttek egyikének sincs joga a másik boldogságának gátat vetni, így visszaléptem.

Sárka talált is egy hirdetést, hogy westie kölyök sok sok pénzért eladó, el is szaladtak valahova Budapest másik végébe, és visszatértek a mi Marcinkkal.

A kis kétmaroknyi hógombóc betegen, tragikus bolha-allergiával érkezett, kamillás fürdőkkel és kímélő bolhairtókkal valahogy rendbe hoztuk, kézzel etetgettük falatonként (a házi májpástétom és a rizs volt a kedvence), és lassan-lassan fejlődésnek indult. Pepe nagy utálattal fogadta, a legnagyobb ívben elkerülve a kis kutyakölyköt közlekedett a lakásban, tüntetőleg felment az emeletre (a kicsinek nem engedtük).

Ezzel a kutyavétellel megteremtettük az egyik örök beszólási apropót a családban és baráti körben, ugyanis Marci minden, csak nem westie. Talán még 6 hetes sem lehetett, amikor eladták, ezért felelt meg méretben egy hathetes westie kölyöknek. Ahogy nőtt, egy golden retriever és kuvasz keverékének mutatkozott, mára, már felnőtt kutyaként, a combomig ér, állva simogathatom a fejét.

Szegény Pepénket is ugyanaz a fertőzés, műtét, és utána kialakuló rákbetegség vitt el, mint Odinkat.

Most egy kutyával élünk, igaz, hogy ez az alső nagytestű kutya az életünkben, és a második (igaz ivartalanított) kan, a sok nőstény között, de állíthatom, hogy mind közül Marci a legokosabb.

Nálunk – háttérzajként – szinte állandóan működik a TV, az Animal Planet, vagy a TLC.

Tegnap délután békésen olvasgattunk, néha meg-megszólaltunk, kávéztunk teáztunk, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy Marci, a vadászó morgásával áll a TV előtt, és először a cápákat (valami beharangozó volt), utána pedig az oroszlánkölyköket, és a hiénákat akarja elijeszteni, figyelmeztetni, hogy jaj lesz nekik! Aztán, ahogy szokta, figyelmeztetett engem is, hozzám szaladt, fejét a lábamra téve, a szemembe nézett, majd visszaszaladt a TV-hez, ott morgott egy sor, majd visszanézett rám, hogy most már tegyek én is valamit, majd megint morgás, vagy fél órán keresztül riasztotta az „ellenséget”, és figyelmeztetett bennünket.







Most már jól meg vagyunk védve!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése