2015. augusztus 5., szerda

Jégeső

Jégeső, vagy jeges eső, majdnem mindegy, de most, augusztus elején, olyan zápor van nálunk Óbudán, hogy csak na!

Már egész nap bolondozott az időjárás, hol hét ágra sütött a nap, én szaladtam, és kitekertem az árnyékolót, majd tettem-vettem, főztem, és csak arra figyeltem föl, hogy tök sötét van. Kiszaladtam, hogy mennyi felhő van az égen, és visszatekertem az árnyékolót. Ezt többször is végigjátszottuk, de persze a palacsintasütés utáni, kötelező hajmosáskor rossz volt a ritmus, és megázott az árnyékoló. Sebaj, majd megszárad, végül is igazán meleg reggeleken én locsolom meg a slaggal, hogy átmenetileg hűtse a ház déli frontját, vagy legalábbis elodázza a felmelegedését. Amikor egyszerre esett az eső, és sütött a nap, kiszaladtam megint, a kertbe is, a bejárat felé is, hátha látok egy szivárványt, de a szivárványok ma máshová költöztek.


 Hólyagosan esik, a becsapódó esőcseppek kis hólyagokat vetnek a terasz kövén, erről ráckevei öregjeink azt mondták, hogy a tartós eső vet hólyagot, a rövid eső, csak elveri a port.



Tavaszi, nyári záporok idején mindig eszembe jut, hogy az óbudai, Szépvölgyi úti házban milyen rettegést okoztak a záporok. Először is ott volt a beázás örökös réme. A ház tetőjét ugyan szinte minden évben javíttatták Apuék, azonban a lejtőn épült sváb ház, amibe tudvalévőleg a mészkő kockától a vályogtégláig, az égetett tégláig, a vert falig, mindenféle anyagot beépítettek a takarékos elődök, másképp mozgott, mint egy egységes anyagból készült ház, ez okozta, hogy a tetőzet gerendái, lécei és cserepei is elmozdultak.

Most igazán rázendített a zápor, és az eddigi, zöldborsószem nagyságú jég átadta a helyét a mogyoró nagyságúaknak. Szépen pattognak, egy a nyitott teraszajtón át, a nappali közepéig, viszont nem csukom be az ajtót, mert végre lehet levegőt kapni!


Szóval a záporoknál, mi mindig féltünk, bár mintha akkoriban nagyobb rendben következtek volna, mint mai napság, először is április volt a fő időszakuk, aztán pechesebb évben június 8-ától Medárd napjától lehetett számítani a 40 napos záporos időszakra, amit ugyan nem számolgattunk, de augusztusban – emlékeim szerint - ritka volt a nagy eső, mi mindig akkor nyaraltunk, és ritkán kényszerültünk szobafogságra.

Az óbudai rettegés másik fő oka a kanális volt. Aki a Szépvölgyi úton lakott, az tudja, hogy nagy zápor esetén a hegyről valóságos kiáradt patakként zúdult le az esővíz, remek móka volt abban mezítláb járkálni, főleg amikor gyakori hegyi sétánkat szakította félbe az eső. Nem ritkán a Bécsi úton, a Lajos utcában a Szépvölgyi út környékén még a közlekedés is leállt, sem a Bécsi úti villamos, sem a Lajos utcai buszok nem bírtak a vízzel.

A hegyről lezúduló vizet a Lajos utcai, Kolossy téri kanálisok képtelenek voltak elnyelni, csak lassan, egy-két óra elteltével

A mi házunk mindkét udvarán volt egy-egy kanális, a fölső udvar szerencsére fedett volt, és magasabban is feküdt, három-négy lépcsőn lehetett lejutni az alsó udvarra. Az alsó kanális viszont már a Kolossy tér szintjén volt, és hiába kövezték ki az alsó udvart lejtősen, helyet adva az összefolyásra, a mi kanálisunk sem nyelte a vizet.

Mi lányok, Anyuval minden zápornál ott álltunk az ajtóban, és azt szemléltük, hogy még hány centit emelkedhet a víz, hogy menthetetlenül átlépje a küszöböt, és elöntse a szobáinkat. Minden alkalommal alkut akartunk kötni a Teremtővel, hogy most, de rögtön álljon el az eső, fohászaink azonban nem nyertek meghallgattatást.

Én csak 24 évet éltem a Szépvölgyi úti házban, és egyetlen egy alkalommal sem érte több esővíz a szobáink padlóját, mint amennyit a cipőnkön behoztunk, ez azonban nem szegte a kedvünket, minden egyes otthon átélt zápornál a műsor azonos volt, szorongás az ajtó előtt, fohászkodás, centik saccolása.


Hiába no, végtére is az ember ragaszkodjék a jól megszokott lidércnyomásihoz, rettegéseihez! Ha egyet leküzd, ki tudja mit talál ki a helyére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése