Az
ember lépten-nyomon rábukkan, rápillant olyan receptekre, amikről biztosan
tudja, hogy előbb-utóbb meg fogja főzni a leírtakat, vagy valami ahhoz
roppantul hasonló ételt, süteményt, tortát, befőttet.
Elsősorban
itt van ez az áldott-átkos Facebook, ahol gondosan csatlakoztam számos
főzőcsoporthoz, aztán némelyikhez hűséges maradtam, némelyikből meg
rekord-sebességgel kijelentkeztem, ez nálam főleg hangnem-függő döntés, ahol kioktató,
lekezelő hangvétellel találkozom, onnan menekülök, mint ördög a tömjéntől, ahol
elfogadó, érdeklődő, bátorító a hangvétel, ott megragadok, még akkor is, ha
közben belehalok a magyar nyelvhelyesség ellen, tömegesen elkövetett, gyilkos
merényletek miatt.
Aztán
van egy rahedli olyan recept, videó-bemutató, amelyeket nem mentek le valami „jó
helyre” mert első látásra úgy érzem, hogy ezt aztán örökétig megjegyzem, persze
idővel jól elfelejtem, illetve valami csoda-mechanizmus útján-módján, mégse
felejtődik el egészen, hanem beépül a memóriámba, és egyszer, hirtelen
felbukkan, egy mozdulatban, megoldásban, díszítésben, ízesítésben.
Most
éppen egy rejtvényújságban találtam rá a muskotályos citromdzsem receptjére.
Elsősorban azért írom most le, hogy megosszam Veletek, hátha nem ismerős még! Másodjára
azért, mert a hátoldalán megbújó rejtvényt még nem fejtettem meg, ezért is nem
vághatom ki, és rejthetem a kedvenc szakácskönyvem hátsó lapja mögött sorakozó,
kézzel lejegyzett, vagy kivágott, agyonforgatott, elkoszolódott receptjeim
közé, és nem szeretném, ha eltűnne, mert még idén, egészen biztos, hogy
megreszkírozom azt az egy kilónyi citromot, amiből két-három, kis üvegnyi különlegesség
lesz.
A
recept rém egyszerű, egy kiló hámozott és filézett (vagyis minden közbenső
hártyától, héjtól megtisztított) citromot, egy kiló befőzőcukorral és 4 deci
muskotályos borral kell összefőzni, 10 percig forralni, majd üvegekbe töltve
száraz dunsztba tenni, és kész is az egész!
Az
igaz, hogy a recept szerint egy citrom héját is bele kell tenni a lábosba, „zsülienre”
vágva, de tapasztalatom szerint a filézés ellenére, mindig marad annyi
kesernyés rost és héj a gyümölcshúson, ami számomra bőven elég ahhoz, a héjban
megbújó, enyhén kesernyés, olajos ízhez, amit még elviselek, ezért a héjat úgy
dobom ki, ahogy lehámozom!
Persze,
nekem a jó kis diabétesz miatt, trükközni kell, mert a befőző cukor, ami
kellemesen zselésíti a szinte csak folyadékból álló dzsem-alapot, nem igazán
jöhet szóba, helyette a megszokott szacharin, na, meg egy kis zselatin, meg én
azért tennék hozzá még egy kis szegfűszeget is, de hogy kipróbálom, az tuti!
Noha
nem vagyok igazán édes-szájú, de mivel nem ehetek cukros dolgokat, még igazán
édes gyümölcsöket, mint például szőlő, banán sem (bár ezt sem tartom be
állandóan), ezért aztán hullámokban tör rám az édes íz iránti, szinte leküzdhetetlen
vágyakozás, ami azért többnyire, egy kis álmodozással, kordában tartható és
ritkán jutok el addig, hogy engedve a kísértésnek és mégis megeszem valamit a
tiltott javakból.
Most,
már napok óta, egy Facebook-on látott, meglehetősen komplikált torta és Testvérem
régi, palacsinta-trükkje mozog a fejemben. A Testvérem népes családja számára
nem győzött soha elég palacsintát sütni, ezért kitalálta, hogy a megsütött
palacsintát kétféle pudinggal, csokissal és vaníliással megtölti, kis
hengereket készít belőlük, azokat egy jénai sütőedénybe rétegezi, egy kis
mandula-pelyhet, tört diót szór közé, és tálalás előtt, kicsit rápirít a
sütőben. Imádta mindenki!
A
FB recept pedig egy linzer alappal indult, amire csiga formában feltekert, kakaós
piskóták kerültek, aztán még valami, már nem is emlékszem rá, hogy mi is, és
mind ebből én azt találtam ki, hogy készítek egy lekváros, mákos
palacsinta-tortát, vanília pudinggal.
Idén
döntöttem el, hogy soha többé nem főzök be sárgabarack dzsemet, mert nekem mindig
annyira savanyúra sikerül, hogy az már alkalmas az ártatlanság visszanyerésére,
hölgyek esetében. Viszont mindig remek az őszibarack lekvárom, ezért a
kigondolt palacsinta tortám alapja is a tortaformában egymásra fektetett,
őszibarack-lekváros palacsinta lapokból áll majd.
Ahogy
elgondolom, én ehhez nem igazán szeretném, ha a következő réteg kakaós lenne,
sokkal jobban kívánnék egy ilyen alapra, valami mákos dolgot. Hát akkor nincs
más hátra, mint jó hígra megfőzni a békebeli mákos bejgli-tölteléket, cukorral
(szacharinnal), tejjel, kiskanálnyi vajjal, egy csipetnyi szegfűszeggel és
vaníliával, reszelt citromhéjjal (szigorúan mazsola nélkül, mert azzal még
mindig nem vagyunk barátságban). Ezzel lenne megtöltve a második réteg,
csigaformában feltekert palacsintákból.
Igen
ám, de ez így, elég száraz, nyögve nyelős lenne, ezért úgy gondolom, hogy egy
adag jóféle vaníliapuding csak jót tenne a dolognak! Végül, megint jöhet néhány
réteg, őszibarack-dzsemmel megkent palacsinta, majd jöhet a lehűtés, esetleg
legvégül egy kis csokoládé-máz!
Most,
hogy jól kigondoltam, valamikor a közeljövőben, meg is csinálom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése