Mostanában
nem jut időm semmire. Mint mondani szokás, hosszú és hányatott életem során nem
sokadjára rabul ejtett egy sorozat. Természetesen nem egy mostanában vetített
darab, hanem egy akármikori.
Hasonló
„beszippantó” hatással a Csillagkapu volt rám annak idején, emlékszem szombat
délután 5-kor adták a következő epizódot, ami rendszerint Ráckevén ért
bennünket, és egy idő elteltével az egész család, szomszédság, baráti kör
tisztában volt azzal, hogy 5-6 között se telefonon, se más módon ne
próbálkozzanak velünk, mert kávéval, cigivel ott ülünk a TV előtt, és éppen
megmentjük a világot.
A
Csillagkapus Carter doktornő a főszereplője ennek a sorozatnak is, „Sanctuary,
génrejtek”, aminek négy (vagy öt, ki tudja már) évadját néztük végig. Ezúttal a
világ mellett, a velünk élő „másokat”, eltérő életformákat kellett
megmentenünk. Alkalmanként két (na jó, néha három) epizódot néztünk meg, és
bevallom jelentős önfegyelmet igényelt, hogy ne húzzunk bele a negyedikbe is!
A
fantasztikus (tudományos és kevésbé tudományos) irodalom iránti
elkötelezettségem is Apunak köszönhető, aki nagy rajongója volt ennek műfajnak
(is), Ráckevén máig forgatjuk a régi Galaktika számait.
A
sorozat-nézés közben gyártom a karácsonyi ajándékokat, snitteket szerkesztek,
szabok, varrok, hímzek, a balkezem középső ujjbegye már úgy néz ki, mint valami
egzotikus, azonosíthatatlan bőrbetegség áldozata, mert öltögetés közben ezzel
„ellentartok”, és nagy gyakorisággal bököm át a felső bőrréteget. (Képet majd csak
karácsony után mutatok, mert különben mi lesz a meglepetéssel?)
Azért a
főzésre (meg némi kertápolásra, mert annyira gyönyörű az időjárás) szakítok
némi időt, úgyhogy kipróbáltam egy újabb csirkés csodát, meleg szívvel ajánlom,
mert tényleg nagyon finom lett.
Ezt is a
kedvenc, kicsontozott, felső csirkecombból készítettem, de akinek nincs kedve a
lenyúzással, filézéssel bajlódni, az nyugodtan elkészítheti filézett
csirkemellből is, garantáltan nem lesz száraz.
A
csirkehúst besózva, lisztbe forgatva hirtelen kisütöttem. A szeleteket tepsibe
tettem, és minden szelet tetejére halmoztam, vastagon, a következő keveréket: 4
púpos evőkanál zsemlemorzsa, egy bő evőkanál vajjal összemorzsolva, bors, só,
petrezselyem, úgy 10 dekányi reszelt sajt. Ezt a morzsálódó, de mégis összetapasztható
bundát halmoztam vastagon csirkeszeletekre, mindegyik tetejére rászúrtam egy
kis rozmaring-ágacskával, egy-egy félbevágott koktélparadicsomot, majd az
egészet a sütőben ropogósra sütöttem.
Krumplipürével,
almakompóttal remek, bár először egy kis sós, fokhagymás vízben megfőzött, majd
liszttel elkevert tejföllel behabart zöldbabbal ettük, úgy is nagyon finom (és
laktató) volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése