Nem tudtunk megállapodni a
címben. Én valami „hóvégi ételek”, vagy „ezer forintnyi húsból” címet
javasoltam, Sárka viszont sokadszorra is Szabó Balázstól idézett volna, „anyám
a konyhában a boldogságot főzi”, úgyhogy maradt a „csirkés hétvége”.
A menü végül csontleves
cérnametélttel (ez mindkét napra), egyik nap paprikás csirke, nokedli,
uborkasaláta, másnapra steak-burgonya és fűszeres csirkeszárnyak.
Nálunk a paprikás csirke újabban
felső combból készül, én ennek az ízét szeretem a leginkább. Kettőnknek négy
felső-comb elég. Sárka kifejezetten utálja, ha
paprikás csirke szaftja a hűtőben kocsonyásra, szinte vághatóra dermed,
márpedig ez elkerülhetetlen, ha bőrrel, csonttal együtt főzzük meg a csirkét,
ezért már jó ideje lenyúzom és kifilézem a combokat, majd a színhúst
felkockázom, és így készítem a hagymás, zöldpaprikás, paradicsomos
pörköltalapon megpirítva, némi borssal és pirospaprikával fűszerezve, majd
vízzel felöntve és puhítva, végül liszttel dúsított tejföllel behabarva a
paprikásunkat.
A múltkor a kifilézett, besózott felső-combot
megtöltve sütöttem meg. A csont helyére egy szép szelet sonkába tekert
sajtrudat tettem, majd az összegöngyölt csirkecombokat cérnával összekötöztem,
némi kacsazsírral pirosra sütöttem, párolt káposztával tálaltam.
A csontokat (és pár szép bőrkét,
aminek később Marci kutya nagyon örül J) lefagyasztom, és
amikor összejön egy tisztes mennyiség, sok zöldséggel, egy-két gerezd fokhagymával,
egy fej vöröshagymával, zellerlevéllel csontleves főzök, amit szépen leszűrve
cérnametélttel, vagy grízgaluskával tálalunk. A levesben főtt csontokról némi
húsfalatka is kerül a csontlevesbe. Úgyhogy átmenet a ragu és a csontleves
között.
A fűszeres csirkeszárny Sárka
nagy kedvence. Mindenféle fajtáját kipróbálta már, házhoz szállított, előre
fűszerezett, éttermi, de végül ez az itthon készült pác lett a kedvence.
A mi pácunk, egy nagy kanál
sózott pritamin-paprikával indul, ebbe kerül egy-két csipet csilipehely, némi
őrölt bors, vékonyra szeletelt fokhagyma, ha szükséges még egy kis só,
pirospaprika, egy kiskanálnyi, és 2-3 evőkanál napraforgó-olaj.
Az elharmadolt csirkeszárnyak (a
végeket a csontlevesbe főzöm, szintén Marci kutya számára) két húsosabb részét
ebbe a páclébe forgatva egy éjszakára a hűtőbe teszem, majd semmi mást nem kell
tenni, csak az egészet szőrőstűl-bőröstűl beleönteni egy tepsibe, egy kicsit
elrendezgetni, és ropogósra sütni. Én egyszer meg szoktam fordítani a darabkákat,
hogy mindkét oldala pirosra süljön, de akinek nálam jobb a sütője, ezt is
megspórolhatja.
A steak-burgonyát hosszas
próbálkozást követően most úgy készítem, hogy a meghámozott és vaskosabb
szeletekre vágott burgonyát egy teáskanálnyi pirospaprikával, kis őrölt
borssal, kevés csilipehellyel, egy púpos evőkanál liszttel és egy-két öntésnyi
olajjal összeforgatom, hogy a hozzáadott dolgok egyenletesen lepjék be a krumpli-darabkákat,
majd forró sütőben ropogósra sütöm. Én ezt is meg-megforgatom egy széles
palacsinta lapáttal.
Ehhez a hétvégi menühöz 1.000,-
forintnál valamivel kevesebbet adtam ki a húsra. Büszke vagyok magamra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése