Jelen
életszakaszomra leginkább az jellemző, hogy hullámzó! Mit is jelent ez? Egészen
pontosan azt, amit a szó maga jelent, eltérő gyakoriságú, mennyiségű és
minőségű minden aktivitásom.
Kiszabadultam,
felszabadítottam magam azoknak az évtizedes rutinoknak a kereteiből,
korlátaiból, amelyek permanens feszültséget, és lemaradáskor, folyamatos lelkifurdalást
okozva rendszerezték az életemet. A szombat=takarítás, a negyedévente kötelező
nagytakarítás, a főző- és bevásárló napok változatlan rendje, nyaranta a
befőzés és sorolhatnám.
Ha
elmarad valami, hát elmaradt! Ha idő előtt, vagy szokatlan időpontban készül
el, nos, kit érdekel? Ki kérheti számon? Kit zavar?
Még
senki nem rontott rám, egy kimaradt hétvégi takarítást követően portörlőkkel és
felmosó vödörrel, hogy na, ez aztán már tarthatatlan, amint azért sem, ha kétnapnyi
eltéréssel cseréltem az ágyhuzatot, pusztán esztétikai megfontolásból.
Így
aztán, idén nyáron, pont a befőzést hagytam ki. Maradt még tavalyról eperdzsem,
szinte ehetetlenül savanyú baracklekvár (felhasználáskor újra főzöm,
megédesítem), cseresznyebefőtt, téli, „vödrös” vásárnak köszönhetően
narancs-dzsem, dinnyebefőtt, a görögdinnye fehér héjából (macerás elkészíteni és
nem is annyira finom), ajándékba érkezett fekete bodzadzsem, áfonya-dzsem, egy-két
üvegnyi ez, meg az.
Elmulasztottam,
kihagytam, de végképp kizárni, nem tudtam! Mert itt van például a darált,
sóval, a tetején vékony olajréteggel eltett, pritamin paprika, ami
nélkülözhetetlen minden pörköltféle, lecsó, gulyás vagy pácolva érlelt sült
szárnyas elkészítéséhez!
Nem
sokat, csak mindössze hét, apró üveggel tettem el, gondosan kivárva hajnali
ébredésem ellenére, azt az „emberi” időpontot, amikor a flex-hez hasonló
hanghatású, felsivító, berregő botmixer zajával már senkit sem ébresztek fel
legszebb, reggeli álmából.
Aztán
sodort az utamba vagy két-háromkilónyi éretlen körtét a sors, amivel ölni
lehetett volna, ebből hámozott, cakkokra vágott körtebefőtt készült. Igen ám, de
elméreteztem a szirup mennyiségét!
A
szirup nálunk persze nem az, aminek hangzik, mert nem cukorral, hanem diétás
édesítőszerrel készül, de azért gondosan félretettem a fölösleget, mert már
érlelődött a gondolat, hogy azért néhány üveg ecetes szilvát is jó lenne eltenni.
Nem
kell elborzadni, hogy ecettel is készül befőtt, az ecetes szilva, a maga
édes-savanykás ízével, a sültek mindennél kiválóbb kísérője. Legalábbis mi
nagyon szeretjük! Hat újabb üveg befőttel gazdagabban, amelyek ott pihennek, a
száraz-dunsztban, most éppen azon gondolkozom, hogy mégis kisétálok a napokban
valamelyik kedvenc piacomra, és veszek még néhány kilónyi őszibarackot. Zalán
unokámnak ugyanis az őszibarack-lekvár a kedvence, és talán, az a tavalyról
megmaradt két üveg, mégsem lesz elég a palacsintához, ami szintén az egyik
kedvence, reggelire, ebédre, vacsorára vagy csak úgy!
Aztán
lehet, hogy még elteszek néhány üveg lecsót, mert mennyire jó, amikor az ember
éppen tanácstalan, hogy mit is főzzön, és elővehető egy üvegnyi, csak a tojást,
meg a karikázott virslit kell belerottyantani és máris kész az ebéd, vagy a
vacsora. Egyébként is ki tudna ellenállni, azoknak a mesés, húsos, színesre érett
paprikáknak, amelyek piramisokban állnak a piacokon?
Lassan,
éppen ott tartok, ahol egyéb, még a begyakorolt, immár, elvben elhagyott
rutinnak megfelelő években tartottam ilyentájt, lassan szinte dugig van, az (olykor
akár hármasával) egymás tetejére állított, finomságokkal teletöltött üvegekkel
az a hely, ahol az „eltevős, befőzős” éveimben is elfértek a télire eltett
dolgok! Mi a különbség?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése