Készülök,
hogy két napot Ráckevén, Apu szülőfalujában, testvéremnél töltsek. A dolog
gyakoriságát illetően csak annyit mondhatok, hogy másodszor fordul elő eme nagy
vállalkozás, közel 40 év alatt.
Igaz,
hogy évtizedekig az én öreg házam, amit Aputól örököltem, az is működőképes
volt, oda jártam, de egyben azt is mutatja, hogy az ember mennyire a karaktere
rabja marad, élte fogytáig.
Én
– minden kilengésem dacára – vagyok, voltam és leszek, az a kotlós-ősanya
archetípus, aminek születtem. Ülök a „fészkemen”, ölelgetek, dédelgetek,
gondozgatok, ápolgatok, nevelgetek mindenkit, akit a sors a fészek peremére
sodor, aztán, aki tovább röppen, azt harag és szemrehányás nélkül engedek el,
vagy fogadok vissza, ha újra, arra jár.
Bármennyire
is ennek ellentmondó kanyarokat írt le az életem, járhattam be a világot,
Latin-Amerikától Észak-Afrikáig, Európától Közép-Ázsiáig, Dél-kelet Ázsiától
Washingtonig, igazán akkor éreztem és érzem magam jól, harmonikusan, ha én
lehetek a vendéglátó.
Ráckeve
persze nekem egészen más, mint a világ bármely egyéb csücske, sokáig második
otthonom, mára legmélyebb, meghatározó emlékeim bölcsője.
Rég
megcsappant, elfogyott az az életerő, energia, ami elég volt egy 300 öles telek
hétvégenkénti felvirágoztatásához, az a forrás, amely biztosította egy jókora
vályogház folyamatos fenntartását, javítgatását, karbantartását.
Most
csak már-már reményvesztetten álmodozom az eladásáról, de sajnos eddig
eredménytelenül.
De
nem is ez színezte meg a reggeli ténykedésemet, amint készülve a kevei
hétvégére, rakosgatom a párnáimat, tisztálkodó és szépítkező-szereimet, a
ruhákat, a gyógyszereket, a miegyebet, könyvet, kézimunkát, ami – amint mi nők
pontosan tudjuk: két napra szinte ugyanannyi, mintha egy hétre utaznánk – hanem
az, hogy mi is érik éppen most a kevei kertben.
Érik,
annak az almafának a termése, ami még egykor Anyunál, az erkélyen kezdte meg
pályafutását, egy jókora fadézsában, és évekig örültünk a két-három-szemnyi
termésének ősszel, és virágainak tavasszal. Érnek a szilvafák, a nagy szemű
kékszilva, meg az ősöreg, vörösszilva, amit hajdanán utolsó szemig
felhasználtunk, lekvárnak, ecetes-szilvának tettük el, a potyadékot meg
stikában pálinkának főzette meg Apu, mert akkoriban még ez a tűrt, ám tiltott
tevékenységek tartományába esett.
Talán
van termése annak a kései őszibarack-fának is, amit Kató, szeretett
szomszédasszonyom szemeztetett saját kertjének, réges-régi fáiról, és persze
potyog már a papírhéjú dió is, aprószemű, de édes, tartós, ragyogó csemege.
Már
évek óta ezek a termések a madarak, vagy az oda bemászó szomszédság örömére
szolgálnak, most benézünk, és elhozunk, amit tudunk, ami egy-két órába belefér,
ami maradt.
Gondolataimban
az a mélységes-mély szakadék, ami a jelenkori fogyasztási szokásaink, és a
hajdani gazdálkodó ősök takarékos életvitele között szélesedik, lelkemben az
egyre gyakoribb búcsúmondás, elköszönés keserű-mosolygós érzése, orromban a
kevei ház összes, valaha érzett illata, szívemben az izgalom.
Immár
hazatérve számolhatok be arról, hogy a kései barackfa idén bizony nem termett,
a szilvafákon még mutatóban sincs, egy szem gyümölcs sem, de az alma óriási és
garantáltan bio, csak annyi vegyszer érte, amennyit az esővíz tartalmaz. El is
osztottuk négyfelé, na, nem igazságosan, ám igény szerint. Diót pedig testvérem
kertjében szedtünk, egy szakajtónyit. Mesemondás, emlékezés, összenevetés,
ragyogó napfény, csillagfényes este, remek ennivalók, egy-két pohárka koccintani
való, hömpölygő, minden kapkodástól, sietségtől mentes, kellemes időtöltés. Alig
felülmúlható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése