Említettem,
hogy egy szakajtónyi diót szedegettem össze, testvérem kertjében egy ott
töltött hétvégén. A dió, mint mementó, nap, mint nap figyelmeztetett arra, hogy
legfőbb ideje a megtörésének, és zacskóba-tétel után a lefagyasztásnak.
Mert
dióra szükség van! Mit ér egy almás pite, a tetejére szórt, durvára tört,
megpörkölődő dió-darabkák nélkül? Hogyan lehetne darált dió nélkül megsütni,
egy igazi, vanília-, vagy borsodós arany-galuskát? Még a kevéssé kedvelt, diós
tészta is lehet vonzó ételköltemény olykor-olykor!
Igen,
manapság a lakások nem kedveznek a tárolásnak, ha héjában, ha tisztítva, szabadon
tároljuk mondjuk a diót, akkor nem tudjuk elkerülni a molyokat, márpedig, ha azok,
akiket már elért egy kiadós moly-invázió mesélnének a tapasztalataikról, akkor mindenki
tudná, hogy milyen az, amikor a felemelt virágcserép alatt, színesen mocorognak
a szőttes sávjaihoz igazodóan, az apró lárvák!
Soha
többé ilyen élményt!
És
amint a hajdani bicskát helyettesítő, hegyes kiskésemmel feszegetném féldiókra
az egészeket, vagy diótörővel zúznám tovább a makacs darabokat, egyvégtében a
hajdani földes kamrák, pincék, poros padlások emlékei villannak az eszembe, a
hangulatukkal, illataikkal, a hozzáfűzött történetekkel.
Diópucolás!
Idén – viszonylag – ügyes voltam, ugyanis minden korábbi évben, legalább
egyszer alaposan megszúrtam a tenyeremet a művelet közben, nehezen gyógyuló,
erősen vérző sebet okozva. Idén, viszont – rutinosan – a tenyeremtől jókora távolságot
tartva, a három ujjam begyében tartottam a diókat, és ekképpen, mindössze
kétszer böktem meg a mutató ujjamat, ráadásul az egyik alig látható és csak a
másik kezd mára már begyulladni, de sebaj! (Ez is csak azt mutatja, hogy
remekül működik az immunrendszerem, és minden alapos kézmosás, meg
fertőtlenítés dacára, most egy ujjfájós-begyulladós hét áll előttem, ami aztán
szépen, emlék nélkül elmúlik, ahogy kell!)
Vissza
a kamrákhoz!
Egy
rendes kamra (vagy pince, ahol az volt) döngölt földes volt! Nem burkolták be
kővel-fával a padlót, mert a sarokban volt egy lécekkel körülkerített, szitált
homokkal teletöltött terület, a gumós és gyökér-zöldségek tárolására. Itt
telelt a répa, a fehérrépa, a zeller, s karalábé. Soronként szépen lerakosgatva,
homokkal megszórva, rétegezve. Mellette sorjáztak a káposztafejek,
kelkáposzták, édes és vörös káposzták, hol egyenként újságpapírba csomagolva,
hol anélkül, családja válogatta. Itt sorjáztak a sütőtökök, és Apu elmondása
szerint, ide került az a néhány, oltott mésszel vastagon lefestett, a száránál,
viasszal lezárt görögdinnye is, amely a téli ünnepi asztalok dísze és
öregek-fiatalok csemegéje volt, a gyümölcs-szegény hónapokban. Mi is
próbálkoztunk, de csúfos eredménnyel!
Aztán
jöttek a krumplihalmok, és aki szőlősgazda is volt, annál a kamrában álltak,
gerenda-talpakon, a borral megtöltött hordók is, meg a pottyant gyümölcsből
főzött, házipálinka üvegei is, szépen, felcímkézve. (Terus néni – álságosan –
szenteltvíz felirattal bújtatta a reggeli, nyeletnyi, házi-pálinka üvegecskéit,
a konyhaszekrényben!)
Aztán,
a magasabb régiók! Nálunk fonatban teleltek a hagymafélék! Amint elkezdett a
hagyma virágot növeszteni, a virág-szárakat gondosan kitörték, a hagymákat a
földből kihúzták, és egy-két napig szárították. Majd jött a föld és minden
egyéb szennyeződés lemorzsolgatása, és a hagymák felfonása, szép, hosszú
fonatokba. Még magam is fontam a hagymát, gyerekként.
Spárgára
kötve, egymás mellett lógtak, a különféle hosszúságú vörös- lila- és
fokhagyma-füzérek, mellettük a cérnára varrt, csípős paprika láncok. Ezt, a szárított
fűszernövény csokrok követték, petrezselyem, zeller-levél, kapor! Kinél ennyi,
kinél több, csombor, zsálya, miegyéb!
Itt
volt a helye, az egyenként, gondosan tüllzsákokba csomagolt, csemege-szőlő fürtöknek
is, amelyek, mondjuk karácsonyra kerültek az asztalra, mézédesen, ám még akkor
is nedvdúsan!
Minden
rendes háztartásban, millió-számra voltak, eltérő anyagokból készült, különféle
méretű zsákok, vékonyak, tüllszerűek és egyre vastagodók, használat után
kifőzve, fertőtlenítve, vasalva, gondosan, évről-évre ápolva.
Régi
szekerekről mentett, petrence-rudakról lógtak a levegős zsákokban tárolt egész,
vagy hámozott diók, mandulák, mogyorók, az aszalt gyümölcsök, alma, szilva, mazsola-szőlő,
néha sárgabarack is.
És
akkor jöttek még, a befőttek és a húsfélék!
Kondérban
főzött szilvalekvár, nem üvegekben, hanem szilvás-bödönben, mázas
cserép-edényben, hólyaggal, majd még később, zsírpapírral, celofánnal
lekötözve, évtizedekre eltett módon!
Üvegbe
kerültek a hígabb lekvárok, dzsemek, savanyúságok, a szeletelt
paprika-salátától kezdve, a csalamádéig, a befőttek, a paradicsom-levek, a
lecsók.
Viszont
ugyancsak mázas cserépedényben, a májas-bödönben teleltek át, a saját-zsírban
lesütött liba- és kacsamájak is! Méretes, zománcos edényben állt a disznózsír,
meg az abban sütött, hús-darabok is.
A
rudakról lógtak sorra, a füstölt kolbászok, a füstölt oldal-szalonnák, húsos
szalonnák, a füstölt csülkök és sonkák, a disznósajtok, meg az a kevéske,
sózott szalonna is, amiből telente, irdatlan mennyiségű fokhagymával és csípős,
piros-paprikával készült az isteni abált, vagy abárolt szalonna, amit forró,
citromos-édes teával, friss kenyérrel, némi savanyúval, annyira finom volt
vacsorázgatni!
Családom
másik felénél, szokás volt a hurka füstölése is. Hentes dédapám nem rizzsel,
hanem áztatott zsemlével készítette a hurkát, a véresbe, apró kockára vágott,
sózott szalonnát téve, a májasat, gazdagon fűszerezve, a kifőzött hurkákat
felfüstölte, s azok, kenőmájasként, felvágottként szolgáltak. Máig keressük
ezeket az ízeket!
Volt,
ahol a padlásra kerültek a füstölt húsok, nálunk, csak a takarmány-kukorica
halmok, meg a kukorica-morzsoló álltak ott. Meg minden más egyéb is, használatlan
móring, leszögelt ládákban, könyvek, újságok, évfolyamonként összekötözve, az
egerek legnagyobb örömére, „majd-jó-lesz-valamire” bútorok, töredezettek, szú járták, rozsdás szerszámok, a vad-csapdától a boronáig.
Ó,
azok a tavaszra, kisujj-vékonyra száradó, füstölt kolbászok! Ó, azok, a
húsvétra félretett, ám a tél során alaposan megfarigcsált, lerágcsált sonkák!
Ó,
azok a titokban, fondorlatosan felszurkált celofános befőttek, amiket aztán a
szigorú nagyanyák, kénytelenek voltak, idő előtt az unokáknak feltálalni!
Sorban
álltak a polcokon a télire való almák, körték, birsek.
Én,
a maga teljes pompájában, gazdagságában már soha nem láttam „a kamrát”.
Részeiben megpróbáltuk felidézni, Nagyi, rendületlenül befőzött mindent, ami
kapható volt, egy-egy féldisznó feldolgozásával is próbálkoztunk, mert hol
többet nem lehetett megvásárolni, mert nem volt, hol pedig pénz nem volt elég
erre, kísérleteztünk a zöldségek tartósításával, ezzel-azzal próbálkoztunk, de
a teljes egész képe, csak Apu és Anyu meséiből, visszaemlékezéseiből kerekedett
ki.
Amiképpen
az is, hogy micsoda felhajtás volt a télire eltárolt javak, rendszeres,
visszatérő átnézése! Mert gondosan el kellett távolítani mindent, ami
erjedésnek, bomlásnak, romlásnak indult! Amit fel lehetett dolgozni, azt fel is
dolgoztak, amit nem, az a csirkék, kacsák, libák és malacok elé, vagy a szemétbe,
komposztba, tűzbe került!
Szerencsére
(?), nekem ebben sem lett szerepem, de ami elvehetetlenül, éltem fogytáig az
enyém, és az is marad, az a ráckevei, döngölt földes, boros-kamra illata! A
boros-kénes (a hordókat kénlapok égetésével fertőtlenítette Apu, ha kiürültek),
földes, nyirkos, füstölt-húsos illatot most is az orromban érzem, ahogy írok
róla.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése