Kigondoltam,
megfőztem! Illetve, nem is így történt, nem kigondoltam, hanem feltűnt olvasás
közben, vagy rejtvényfejtés melléktermékeként, valamelyik rejtvényújság
recept-oldaláról, vagy már ki tudja honnan, én aztán, egészen biztosan nem emlékszem
rá, a citromlekvár készítés ötlete!
Minthogy
már évek óta főzök telente narancsdzsemet, egyáltalán nem idegenkedem a
citrusfélékre jellemző, kesernyés mellékíztől, sőt, mondhatom, egészen
megkedveltem.
Az
eredeti recept egy fehérboros változatot írt le, magamban már el is képzeltem,
hogy valami jóféle, muskotályos borral fogom elkészíteni, (egy kis vaníliával)
de minthogy családomban és baráti körömben senki, de senki nem borivó,
legfeljebb nagy melegben, némi rozé-fröccs fogy nagyritkán, így aztán letettem
a boros változatról, mert lelki szemeim előtt azonnal megjelent a hűtőben
megpimpósodott, ecetesedett, vékony penész-réteggel fedett fél-egyéves éves,
bontott, de el nem fogyasztott borospalack képe, és pontosan tudtam, hogy ezt
nem szeretném!
Helyette
lázas kutatásba kezdtem, nézegettem oldalszámra a recepteket a neten, volt is
kellő mértékű kavalkád!
Az
egyik, a klasszikus, szegfűszeg-fahéj fűszerezést javasolta, a másik a vanília
mellett tört lándzsát, de minden recept azzal nyitott, hogy a meghámozott,
lehártyázott citromot, három napon át, váltott vízben áztatni kell, így enyhül
az a jellegzetes, kesernyés íz.
És
valóban, most, hogy a „végtermék”, számos kóstolást követően, a száraz
dunsztban pihen, igazolhatom, hogy ez a váltott hidegfürdő bizony hatásos, csupán
alig-alig valamicske kesernyés íz maradt meg, annyi, amennyi még éppen
kellemes, izgalmas!
Az
áztatós napok után, fel kell kockázni a citromokat, kimagozni, és feltenni
főni, annyi vízzel, ami éppen ellepi a gyümölcshúst.
Persze,
hosszasan taglalhatnám, hogy csak egy kilónyi – mert ennyi bio-citromot
kockáztattam meg az első kísérletre – citrom felkockázása, a szétfröccsenő,
csordogáló citromlé folyamatos törölgetése, a citromlében ázó ujjakat érő
csípő, maró érzet, a csúszós magok eltávolítására irányuló, jobbára sikertelen
kísérletek mentén ez nem is annyira egyszerű, mint amennyire annak tűnik, de
hagyjuk! Kit érdekel, ha már túlestünk rajta?
Még
egy szép, nagy, hámozott almát is belekockáztam a főznivalóba, mert nincs az a pektin-mennyiség,
ami ne jönne jól, ha lekvárról van szó!
A
gyümölcshöz annyi cukrot tettem, mint amennyi súlyt nyomott végül a gyümölcs
maga, ez esetemben persze nem cukor volt, hanem mesterséges édesítőszer,
cukorbeteg-barát, némi számolgatással, tapasztalattal kitanult,
súly-megfeleltetés szerint.
Az
egészet foszlós puhára főztem, majd a jó botmixerrel összetörtem. Visszakerült
a tűzre, és némi befőző-tartósító, zselésítő szerrel főztem még éppen annyit,
amit a csodaszer zacskója javasolt.
Hát
kérem, a végeredmény – számos kóstolást követően – az lett, hogy ez a lekvár
nem igényel semmilyen fűszerezést, se fahéjat, se szegfűszeget, se vaníliát, se
bármi egyebet, úgy finom, ahogy van! Fanyar és édes, kesernyés és pikáns,
nagyon el tudom képzelni egy finom linzerkarikában baracklekvár helyett, vagy
édes piskóta-tekercsre kenve, de akár reggelire is, egy vajas-pirítós tetején!
A
színe, az aztán maga a varázslat! A leghalványabb borostyán, opálos sárgás
színe köszön vissza az üvegekből, szép, de legalább, nekem nagyon tetszik!
Már
megrajzolgattam a címkéket, mert címke nélkül egy üveg sem kerülhet a befőttes
polcomra, és már majdnem elégedett voltam, amikor …
Amikor
a kávé melletti internetezés közben a szemem megakadt egy recepten!
Görögdinnye-lekvár!
A
nemjóját!
Ugyan,
már kétszer is eltettem a görög-dinnye vastag, fehér héjából, citrommal készült
dinnye-kompótot, mérsékelt sikerrel, vagy – akár be is vallhatnám – siker
nélkül, mert azon kívül, hogy egy-egy gyümölcs-salátában megtűrték, és
fanyalogva nyeldekelték, nem volt értelme a befőzésének.
Ám
ez, a dinnye-lekvár, irtó izgalmasnak tűnik! Ugyan majdnem biztos, hogy egy
kiló dinnyéhez nem fogom három egész citrom levét hozzá facsarni, de … hmm …
alighanem, lesz mivel kísérleteznem jövőre is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése