Tagja
vagyok egy zárt FB csoportnak, a „Legfinomabb cigány ételek és receptek”
nevűnek, és mondhatom, hogy remek tippeket, érdekes megoldásokat tanulok, nap,
mint nap!
Nálunk
ugyanis visszatérő dilemma, hogy egybesült, vagy fasírtgolyó készüljön a főzelékek
mellé. Főképpen az az érv sorakozik az egybesült verzió mellett, hogy sokkal
kisebb macera az elkészítése, mint a fasírtgolyóké, na, meg zsiradék-takarékos
is ráadásul, ám Sárka lányom ennek a változatnak mindössze a ropogósra sült
kérgét kedveli, hiába töltöm meg kemény-tojásokkal, néha sajtrudakkal, a kéreg
a kedvenc, a lágy belső résznek meg - gyanítom – Mari kutya a haszonélvezője!
De,
ha annyira utálok a forró olajjal zubogó lábas felett állni, és forgatgatni a
fasírtgolyókat, hogy minden felületüken kellően megpiruljanak, és belül se
maradjanak nyersen!
Így
aztán kapva kaptam az említett, főzős csoport egyik posztján, amely szerint a
szakácsnő, a tepsiben sütötte ki a fasírtgolyókat!
Mit
volt mit tenni, ma hajnalban eldöntöttem, hogy kipróbálom!
Sütőpapírral
béleltem egy kis, kerek tepsit, és már pörgettem is a prézliben a golyóbisokat,
amikor úgy gondoltam, hogy talán nem ártana a sütőpapírt enyhén átkenni némi
olajjal, hogy az egymás mellé rakosgatott golyóbisoknak, legfeljebb az oldalai
tapadjanak össze, és ne nagykanállal kelljen majd kieszegetni a kész fasírtot a
tepsiből!
De
– láss csodát - nem tapadtak össze sem oldalvást, és talán az olaj-kenetnek
köszönhetően, alul sem!
Az
igaz, hogy egyszer-kétszer ezeket is forgatni kellett, ami remek alkalom volt
az ellenőrzésre is, de egészen csinos lett a végeredmény!
Ízre,
átmenet a bő olajban sült fasírtgolyó és az egybesült fasírt között, a felszíne
ropogós, a belseje lágy, de rugalmas, finom, noha kicsit másképp fűszereztem,
mint egyébként, egy kis chili-pelyhet is tettem a masszába, nem csak
pirospaprikát, borsot, meg a szokásos egyebeket, úgyhogy leheletnyit csípős
lett.
Azt
hiszem, hogy nagyon finom lesz a fokhagymás, tejfölös, habart
zöldbab-főzelékkel, Sárka örök kedvencével! (Amit tudvalévőleg, kizárólag elsózva
vagyok képes előállítani, de már megszoktuk így.)
A
fasírtgolyókból kisült, finom, fűszeres szaft, pedig remek reggeli lesz, beletunkolt
félbevágott zsömlével, paprikával, paradicsommal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése