2019. január 5., szombat

Ma írtam egy pocsék verset….




Mint minden történetem, ez is, több szálon, több emlékből építkezik.

Az egyik szála, gyökere, az a zenei muníció, amiből építkezve felnőttem. Ez egyfelől a szigorúan Kodály-módszerre alapozó, 50-60-as évekbeli zongora-szolfézs oktatás, amely a magyar népzene pentaton dallamaira alapozott, másfelől Nagyi zenés-dalolós, délutáni pihenői, amelyek tele voltak magyaros műzenével, magyar nótákkal, operett-áriákkal, harmadsorban Anyu igazán alapos, komoly-zenei műveltsége, és mindezt tovább színesítette Apu hozzájárulása, a zsidó kántorok lemezeivel, na, meg a francia sanzonokkal, amelyek későn megismert, életben maradt francia bátyámat és vélhetően Apám első, komoly, a plátóinál tovább terjedő kapcsolatát idézték fel.

Szabad szemmel látható, hogy több ebben a „dal”, a verses zene, mint az instrumentalitás, így aztán, ha bármit is írok, aminek köze van a ritmushoz s a rímekhez, az bizony mindig és mindenkor dal, sanzon, írás közben is dúdolom azt az elképzelt dallamot, aminek mentén-ívén elénekelhető lenne, egyszóval, én dalokat írok, nem verseket! Néha melléképzelem azt az énekest is, akinek az előadásában szívesen hallanám az elképzelt dallamot, a refréneket.

Balgaság! Önteltség és dőreség!

A történet másik ága-boga az az élmény, hogy ebben az évben, ahányszor csak kiléptem védett és meleg otthonomból, vásárolni, vagy csak sétálni egyet a napsütésben, vagy hóesésben, sorra-rendre, csak csupa magába zárt, beburkolózott, elutasító emberrel találkoztam. Égnek szegett orr, vagy éppen lefelé meredő tekintet, a szemkontaktus kerülése, félrehúzódó ív az egymás-mellett elhaladásban, a boltokban pedig elvakkantott, morgó-motyogó, félszavas válaszok, ha éppen van válasz, befelé fordulás, begubódzás, elutasítás!

A harmadik eredő egy megözvegyült, hajdani kolléganőm, akivel nem is voltunk akkoriban meghitt viszonyban, ám most, bánatában, megtalált engem, és meglehetős gyakorisággal hív is. Belemerülni látom abba a végtelen, negatív spirálba, amelyet a társ elvesztése kelt, és ahogy telnek a hetek, hónapok, úgy látszik, egyre mélyebbre süllyed-sodródik.

Ezen aztán elméláztam egy keveset. Illetve, talán nem is keveset.

Hány olyan embertársunk van, akik hajdanában-danában tele voltak szeretettel, gondoskodással, tenni-vágyással, amit hirtelen (vagy talán soha) nem volt kire-mire fordítaniuk? Aztán ez az érzés csak termelődött, halmozódott, gyűlt, majd hirtelen megromlott, megkeseredett, megzápult, és mérgezővé vált?

Nem találták meg az utat, a módot, hogy a még náluk is rászorultabbak, elesettebbek megsegítésére fordítsák a felhalmozódó érzéseket, valljuk be, ez nem is olyan könnyű, leginkább roppant áldozatos és keserves, hanem hagyták, vagy elviselték, hogy minden korábbi, okafogyott, céltalan érzésük, csalódottsággá, keserű méreggé alakuljon át.

És sajnos innen, már aligha van visszaút! Az ilyen emberek, a résre nyitott ajtókban felvillanó, szúrós félszemek gazdái, már alig nyílnak meg bárkinek, és ha mégis, akkor is csak a sérelmeik, fájdalmaik, betegségeik hosszú listáját ismételgetik, unásig.
Így aztán, ma hajnalban, ez a pocsék vers, vagy dal született, és nem félek megosztani veletek!

Miért is félnék a gyengébb, ostobább, érzelgősebb, kiforratlanabb énem megmutatásától?

Mert így kellene tennem?

Juszt se!


Maró méreg! Mi egyéb?
Szerte fröccsen, körbeég,
pernye hullik szerteszét.

Bűzös, sötét, keserű,
pusztul minden gyönyörű
emlék, szándék: vereség.

Vereség és veszteség.

Tárgya-vesztett szerelem,
okafogyott érzelem,
halmozódik s megzápul.

A jó időszak lezárul.
Lezárul és ködbe vész,
Ködbe vész és elenyész.

Ködbe vész és elenyész.

Odavetett sértő szó,
ez marad, mi adható,
adható és kapható.

Bánat, sok-sok sérelem,
bizonyított vélelem:
szar a világ, tök a tromf!

Adott-szerzett sérelem!

Ha nem talál új utat a szeretet,
ha örökre magadban dédelgeted,
megromlik, megzápul és megmérgezed
magad és világod, ég legyen veled!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése