2017. augusztus 27., vasárnap

Feteke kakker csibiga





A családokban idővel kialakul, és aztán minden egyes jövevénnyel gazdagodik a közös, elszólásokból, félrehallásokból, hibákból építkező, sajátos és egyedi, családi nyelv.

A becenevekben generációkon keresztül őrizgetjük az elődök történeteit, Csöpi nagynéném, a maga ma 83. évével azért lett Csöpi, mert testvére, az édesanyám túlontúl aprónak találta születésekor.
Anyu azért lett Pipi haláláig, sőt azon is túl, mert dédanyám szerint úgy rakosgatta a lábait, amikor elindult, mint egy kiscsirke.

De ki tudja, hogy miért lett az egyik Mutyi, vagy a másiknak, miért csak a keresztneve ka-ke kicsinyítő-képzővel becézett változata jutott.

Unásig említettem, hogy máig is szölmegyünk szürdeni, és szütyülünk, mint a sziúk, Dórink nyomán, akinek a sziszegő hangokkal nem volt gondja, ám az „f” hang, az bizony kifogott rajta.

Mostanában Zita unokám a legújabb, családi „Kazinczy Ferenc”, és mivel a legifjabb hadar, mint a fene (hiába, a gondolatok sokkal gyorsabbak, mint a mégoly gyorsan pörgő, hadaró nyelvecske), ezért aztán nem túl ritka a hangcsere, a szótagtévesztés, elhagyás, gyarapítás.

A kakaós helyett a „kakker” jelzőt még a lányaim ragasztották a kakaós csiga elé, nem is annyira kiskorukban, sokkal inkább már amolyan felnőttféleként, késő kamaszkorban, de megragadt, örök életre.

A csibiga a mi Zitánk hozzájárulása, aki kellemesen összevonta a túl hosszadalmasnak ítélt csiga-bigát, ugyancsak ő keveri össze a fekete hangzóit, és következetesen fetekének hív minden sötét dolgot, köztük a kakaós csiga, gazdagon meghintett, kakaós részeit is. Ezt gyakran keresi a tányérján, mert igazán ezt a részét szereti a kakaós csigának, és csak akkor fanyalodik a többire, ha a feteke rész végképp, utolsó morzsáig elfogyott.



 Na’ persze végszükség esetén, a maradékot is legyűri, nagy nehezen, de igazán a krémesen kakaós, „feteke” részek iránt éret vonzalmat, amit meg is értek!

Úgyhogy ma, amikor a Zalán-Áron páros meghagyták a számukra vásárolt kakaós csigákat, mert inkább palacsintát reggeliztek, kiírtam Sárka pakkja mellé (kedvenc, mától újra kapható cigarettájából egy kartonnyi), hogy „kakker-csibiga”, nehogy elfelejtkezzünk a mélyhűtőben lapuló kedvencről. :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése