Ma
hajnalban, még az én rendhagyó mércémhez képest is szokatlanul korán, már alig
negyed háromkor dobott ki az ágy, a teljes, békés kialudtság érzetével.
Békésen
fogadtam, mi egyebet tehettem volna, bár tudom, hogy ez ilyenkor azzal a
kockázattal jár, hogy sokkal gyorsabban fogy a cigaretta, ami aztán a békés
lélegzés rovására megy, de mit volt mit tenni, éberebb voltam, mint a
legéberebb éjjeli őr!
Olvasgattam,
kávézgattam, cigiztem is annak rendje és módja szerint, mígnem eszembe ötlött,
hogy ideje felhasználni ezt meg azt.
Hogy
mit is?
Még
a hozzám hasonlóan, végtelenül hiú egyedeknek is javára válhat, ha olykor
beszámolnak kudarcaikról. Úgy jártam ugyanis, hogy tegnap sikerült annyira
felverni a tejszínt, valami süteményhez, hogy igazi, békebeli, édes vaj lett
belőle. Mi mást lehet tenni ilyenkor, mint sütni!
Éppen
itt is van az ideje a húsvéti kalács sütésének, ezért aztán hajnalok hajnalán
nekiláttam kelt-tésztát dagasztani. Már egy ízben bevallottam, hogy éppen akkortájt
kaptam rá a kézi dagasztás örömeire, amikor Zsófi lányomtól ajándékba kaptam
egy szinte ipari teljesítményű kever-masinát, amely habot ver, tésztát kever,
dagaszt, de mindennél jobban felmelegíti az embert egy kései, márciusi hajnalon
egy jó, kiadós dagasztás!
Alig
fél óra alatt, a kézen leválaszthatatlan kesztyűt alkotó, ragacsos valami
átlényegül a kézről is, a tál faláról is szépen, fényesen és selymesen elváló,
egységes puha, de mégis tartással is rendelkező, rugalmas tésztává, amiben
megkezdheti áldott tevékenységét az élesztő.
Alig
fél óra alatt az én tésztám is szépen, a duplájára nőtt, az előírások és
javallatok szerint.
Befonva,
koszorúra formázva került vissza a kivajazott, prézlizett tortaformába, újabb
fél óra kelésre. Ez a prézlizés a lisztezés helyett, a testvérem találmánya, de
nagyon bevált nálam is, kezelhetőbb, és a vajon pirult prézli, kellemesen
fokozza a kéreg ropogósságát is.
„Ölég
formás lett” - ahogy Sanyi mondaná – úgyhogy tojással kenve, ment a sütőbe.
Jamie
Oliver módszerével élve, amikor úgy véltem, hogy már megsült, megkopogtattam a tetejét,
és kissé kiemelve a formából, az alját is, és miután kellemes mély hangon
visszhangzott a koppantás, úgy döntöttem, hogy ez elkészült!
Most
hűl a tálon, és amint ennek a végére értünk, kap egy nejlonfólia borítást, és
irány a mélyhűtő, ahonnan majd csak a nagyszombati sonka mellé kerül elő, mert
az én drágáim közül jó néhányan, édes, foszlós kaláccsal szeretik megenni a
sós, füstölt, főtt sonkát.
Egészségükre!
Alig
lett csálé, de – tudjátok – mi az ilyen kis hibákkal érezzük úgy. hogy az
csorba-csitri-csempe dolog igazán a miénk, senki másé!
Azért
sütök Húsvétra mindig kerek kalácsot, mert majd tálaláskor, az – ezúttal egy üres
konzervdobozzal előállított lyukba – egy üvegpohárba rakott, tavaszi
virágcsokor kerül, ami mindaddig a legfeljebb öt percig, amíg csak nézzük az
ételeket, szerintem igencsak szépen fog mutatni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése