Már
senki előtt – aki van olyan elvetemült, hogy nyomon követi az írásaimat - sem
lehet titok, hogy rendszeresen és nagy örömmel főzök.
A
napokban, tekintettel az akkori, kimondottan télies időjárásra, éppen valami
savanyú-káposztás húsos ételt főztem, amit a végén berántottam, és éppen, a
rántás kavargatása közben egyszerre bevillant egy emlék, Nagyi csálé, rántáskeverő
fakanaláról.
Annyira
eleven volt az emlék, hogy szinte a kezemben éreztem annak a jócskán megbarnult,
a többi fakanálhoz képest apró és karcsú, mondhatnám filigrán, a több évtizedes
használatban, féloldalasan elkopott fakanálnak a képe, hogy szinte nyúltam a
fiókom felé, hogy azt vegyem elő.
Szerintem,
akkoriban minden háztartásban ugyanolyan rántásos fándli volt használatban,
mint nálunk, Óbudán is, Ráckevén is, bárhol is. Nagy hátránya volt ennek az
edénykének, hogy a fém füle mindennél hamarabb forrósodott át, és akkoriban még
nem volt kultusza az ilyen-olyan lábos-fogó kesztyűknek, egyszerűen a kék-fehér,
vagy piros-fehér kockás konyharuhával fogta meg a háziasszony a vészesen forró
fület a rántás kavargatása közben. Ez a módszer persze azzal járt, hogy jó néhányszor
landolt a lángra-kapó konyharuha a konyhai falikutakban, ma már szinte ezekre
sem emlékezünk!
A
falikút eredetileg zománcozott vasból készült, de aztán a zománc lepattogzott
róla, és akkor jött az olajfestékes átkenés, és ez szinte minden konyhában így
volt, bárhová is ment az ember látogatóba. Persze vendéglátáskor, a konyha-ajtó
többnyire szigorúan csukva volt, ez nem volt a lakás díszített, szépített
helyisége, itt a főzés, mosogatás és a plafonra szerelt csigákról leengedhető,
fregolikra teregetett ruha szárítása zajlott, amiből semmi sem tartozott a vendégre.
De
konyha nem létezett falikút és rántásos fándli nélkül, az egyszer biztos!
Nagyinak,
volt egy a többinél jóval kisebb, karcsúbb rántáskeverő fakanala, amely a
hosszas, félévszázados használat alatt, szinte ében-feketére, de legalábbis
sötét barnára színeződött, és féloldalasan elkopott. Ha a teljes fejmagassága lehetett
három centi valaha, akkor a keverés irányának megfelelően megkopó baloldalából
már több mint egy centinyi, apránként belekopott az ételekbe.
Kíváncsi
lettem! Elővettem a fakanalaimat, hogy azokon látható-e ilyen kopás. Nem
emlékszem, hogy valaha is vettem volna fakanalat, gondos Nagyim már talán tíz
éves koromtól kezdve gyűjtögette a móringomat, monogramos damaszt ágyhuzatokat,
törülközőket, konyharuhákat, toledós és madeirás, hímzett abroszokat, a
sodrófám és a gyúródeszkám is még a Nagyi féle felszerelésből van máig is
szolgálatban. Így a máig szolgáló fakanalaimat is jó eséllyel Nagyi vehette,
alternatív lehetőség Apu, aki a ráckevei piac rendszeres látogatójaként és
minden elesettek örök támogatójaként időnként beállított teljesen szükségtelen
dolgokkal, mert megszánta például azt a kamaszt, aki a testvére számára
kuporgatott valami kis pénzt, esztergált fakanalak eladásával. (Vagy ez a mese
volt az értékesítési trükkje a fiúnak.)
Most
már lassan-lassan én is kipipálhatok egy fél évszázadot, de legalább 45 évet, ami
alatt, szinte naponta főztem, de ahogy elnézem a fakanalaimat, még messze
vannak attól a meghitt csáléságtól, kajlaságtól, szeretetteljes kopottságtól,
amit a Nagyi fakanala jelentett, és –ezek szerint – máig is jelent a számomra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése