Ha
feltenném magamnak azt a kérdést, hogy az életem melyik időszakát jellemzi
leginkább a „teljes boldogság” idealisztikus megjelölése, így május elejéhez
közeledvén, habozás nélkül vágnám rá, hogy az érettségi szünet időszaka volt
az.
Miért?
Egyrészt
hiúsági okokból! Jóllehet, a magam, csúcsidőmben 157 centis magasságához képest
sose voltam rettenetesen túlsúlyos, de azért volt két kiugró súllyal
jellemezhető időszakom, a 40-es éveim, és az 50-es éveim vége, amidőn
megközelítettem a 70 kilós csúcsot, de zömében úgy 60 kiló körül cirkuláltam,
kivéve, az érettségi szünetet! Akkoriban, ugyanis úgy 48 kiló voltam, vékony,
inas, kecses, de az én időmben, az érettségi szünetben mindenki kegyetlenül
lefogyott.
Ezek
a 20 kilós súlykülönbségek rémisztőbben hangzanak a valóságnál, mert roppant
szerencsémre, egy genetikai áldás folytán, teljes testfelületen hízok, és
fogyok, mint mondják, tokától bokáig! Olykor, még a cipőméretemre is kihatott
egy-egy súlyváltozás, a „még éppen kényelmes-„ től, az immár „kilépek belőle”
állapotig, úgyhogy szinte ruhatár-változtatás nélkül vészeltem át, némi
gomb-átvarrogatással a súlyváltozásaimat. (Ne kerüljön megemlítésre, az
életemet végig kísérő, pocakosodás rémképe, mert ez sokkal inkább
emésztő-rendszeri anomália folyománya, semmint súly-kérdés!)
Másrészt
viszont azért volt idilli ez az időszak, mert Anyu úgy döntött, hogy
tarthatatlan az én egész napos bezártságom, könyvek fölé görnyedésem, és minden
kora este, vacsora után, felsétáltunk a házunktól úgy tízpercnyire lévő
Daubnerhez, majd az ott vásárolt fagyit elfogyasztva, hazasétáltunk.
Milyen
fellengzősen hangzik, hogy a „házunktól”! A mi házunk, voltaképpen a dédapám
háza, az 1880-as években épülhetett, és mire már mi laktuk, addigra igencsak
rozoga, beázó, hámló vakolatú, salétromos, talajvizes, örökös reparálásra
szoruló, igazi óbudai sváb ház lett, amelynek a falaiba a mészkőtömbtől a
vályogig mindent, bármit beépített, a takarékos sváb építő, annak minden
következményével. De hangzani, jól hangzott, hogy Szépvölgyi úti ház!
Szerintem
„a Daubner” a cukrászat szerelmeseinek és ismerőinek a körében fogalom! A most
idézett korszakban, éppen 1970-et írtunk, amidőn maturáltam, a Daubner csak egy
örökölt, eléggé lepusztult sváb ház volt a Szépvölgyi – Pusztaszeri út sarkán,
de a süteményei, fagylaltjai a család féltve őrzött és hosszasan csiszolgatott
receptjeinek megfelelően műremekek voltak! (Mostanában is azok, sokkal
fényesebb környezetben.)
Szóval,
sétálgattunk, csordogáltunk lefelé az alkonyba boruló Szépvölgyi úton, messze
nem volt még nagy az autó-forgalom akkoriban, a virágzásnak indult hársak és a
kis házak között megbújó kertek mentén, és mire hazaértünk, éppen elfogyott a
fagyi, ami az esetemben minden alkalommal eperfagyi volt, tejes, tejszínes és
igazi eperből készítve, benne az apró eper-magokkal. Sátoros ünnepen, még egy
gombóc tejszínhab is került a fagyi tetejére, és aztán lehetett játszadozni a
megoldhatatlan feladattal, hogy minél több fagyi-falathoz jusson a tejszínből!
Mindez,
csak arról jutott az eszembe, hogy megnézve a mára várható időjárást kiderült,
hogy minden riogatás dacára, még ma is megmarad a finom sétaidő!
Jóllehet,
azt hittem, hogy remekül felkészültem a négynapos hétvégére, főtt étellel
(borsóleves, grízes tészta, paprikás csirke nokedlivel, rántott csirke krumpli
kompót, és a maradékok), de nincs olyan háztartás, amelynél ne lehetne még
valamit vásárolgatni, akkor is, ha „minden" megtalálható otthon!
Így
aztán el is döntöttem, hogy a mai, délelőtti sétámat összekötöm egy kis
vásárlással, veszek eperfagyit (bármennyire is csak valami aromával idézik elő
az eper ízt), csokifagyit, van itthon tejszín, friss eper, és megünneplem a
hajdanvolt, fél évszázaddal korábbi, májusi, családi séták emlékét, egy kis
délutáni epres-fagyis, tejszínhabos nassolással!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése