A
mostani hétvégére kacsát terveztem sütni, már friss, idei vörös káposztából
készült, párolt káposztával. A terv eddig a legnagyobb rendben is volt, ám a
megszokott krumplis garnírungok egyikéhez sem volt igazán kedvem.
A
krumplipüré csapnivaló újkrumpliból, mivel az jóval nedvdúsabb a téli
krumplinál, és ezért az ebből készült krumplipüré hígabb, ízetlenebb, nem az
igazi!
A
hagymás-tört krumplival is hasonló a helyzet, nem szólva arról az el nem
hanyagolható mellékkörülményről, hogy kosztos-társam, lányom Sárka nem igazán
van oda érte, végszükségben ugyan megeszi, de ha tehetné, egy életre felejtené
el.
A
tepsiben sült újkrumpliból, vagy fűszeres szteak-burgonyából meg már nekem van
elegem, annyiszor sütöttem, az újkrumplihoz fűződő, olthatatlan vonzalmam
miatt, hogy most lett belőle elegem, de teljesen!
Na,
és akkor eszembe villant, hogy mi lenne, ha dödöllét csinálnék a kacsasülthöz?
Természetesen dödölléből sem készíthetem a legismertebb verziót, mert az is
dinsztelt hagymával készül, de egy kicsit megbolondítva, más fűszerezéssel
finom lesz, már érzem is a számban, a várható ízeket!
A
kacsát, most a legegyszerűbben, csak sóval és majorannával fűszereztem, szép
barnára és jó puhára sült!
A
dödölléhez megfőztem sós vízben a lehámozott, felkockázott krumplit, majd a
főzőleve kisebb részével lepaszíroztam, fehér borssal és szerecsendióval
fűszereztem, és még azon forrón, annyi liszttel kavartam össze, hogy még
közepesen lágy masszává álljon össze.
A
masszát a kacsa zsírjába mártogatott nagykanalakkal jókora galuska nagyságúra
formáztam, és egy tepsiben szépen lerakosgattam. A tetejét is alaposan
megkentem kacsazsírral, és ropogósra sütöttem.
Meg
is kóstoltam, azon frissiben, még forrón és mondhatom, hogy éppen olyan lett az
íze, mint amilyennek elképzeltem! A pecsenye-zsírban is érezhető majoránna, a
szerecsendió és a fehérbors remek harmóniában, enyhén csípős utóízzel
egyszerűen remek! Szívből ajánlom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése