2018. július 9., hétfő

Bekalkulálta






Az úgy volt, hogy Zsófi lányomnak feltűnt Zalán fia hunyorgása. Hunyorgott a drága gyermek, meg dörzsölgette elég gyakran a szemét, és Zsófi, a gondos anyák leggondosabbika, jól el is vitte egyszem fiát (mert a másik gyerek, mint tudjuk, lány lett) a gyermekszemészhez.

A legmélyebben meg vagyok arról győződve, hogy a teljesen normálisan odafigyelő családokban észrevétlenül maradt volna ez az apró anomália! Aha, mondták volna a tapasztalt szülők, megkezdődött a gyereknél a sunyi korszak, ami mint a nem-korszak, meg a dac-korszak, meg a félős-korszak sorra-rendre minden gyerek életében megjelenik, kinél hosszabb, kinél rövidebb időre, egészen a sokat emlegetett, nehezen túlélhető kamasz-korig.

De nálunk, főleg Zsófinál, nincs észrevétlenül fellépő, új jelenség, mindenre felfigyel, mindennel foglalkozik, és bizony, ha úgy gondolja, akkor megindul az orvos-kutatás és a vizsgálat.

Mint a vizsgálat során kiderült, egy idővel, fejlődéssel elmúló, kinőhető, átmeneti látás-zavarról van szó Zalán esetében, aminek gyorsabb leküzdésében segít a szemüveg, és lett is egy remek szemüvege a fiatalúrnak!

Kívül fekete, a belső oldalán sötétzöld, (valami sztár-kedvenc is hasonlót visel) csodaszemüveg készült, merev-falú szemüvegtokkal, hogy még az iskola-táskában se érje kár.

Zalán örömmel viselte a szemüvegét - megjegyzem, betyár jól is néz ki benne - és repesve vártuk az első kontrollt, javult-e és mennyit az a fránya gyengén látás.



A szorgos szemüveg-viselés dacára, megdöbbenésünkre, jottányit sem javult a helyzet, igaz, hogy –apró öröm a bajban – nem is romlott.

Ekkor derül fény arra a titokra, hogy a gondos, empatikus, bő tapasztalattal rendelkező gyerek-szemész, bekalkulálta az „alváson és fürdésen kívül, mindig viselni kell” előírásba azt is, hogy a gyerekek döntő hányada utálja a szemüveget, halálba cikizik őket a társaik, és ott bliccelik el a hordását, ahol, és amikor csak a szülők félrenéznek! Igazán, a fél napos szemüveg-használat, és fél napos mentes állapot, váltakozó ritmusa támogatta volna, mindennél hatékonyabban a gyors gyógyulást, de mi, most is, mint mindig, komolyan vettük az előírást, az iránymutatást, és ez párosult Zaza szemüveg-szeretetével.

Mostanában, örömmel látom, hogy a szemüveg elég gyakran a hátizsákban lapul, és Zazám, szabad szemmel, minden hunyorgás és szem-dörzsölés nélkül is vígan szemléli a világot és a dolgokat, közelítjük a fele-fele használat, megkívánt mértékét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése