2018. július 8., vasárnap

Lisztéria mizéria …. hisztéria?




Az elmúlt héten a fagyasztott zöldségek visszahívása, visszaváltása és a liszteriózis fenyegető réme tartja fogva a közösségi média felületeit.

Gondolta, utánanézek, hogy a velünk élő, szerencsére láthatatlan és többnyire ismeretlen baktérium-flóra elhíresülő tagjáról mit lehet fellelni, mert ha a jólértesült nagyérdemű hozzászólásain, sanda sejtetésein - melyek a gyakorlat tükrében teljességgel megalapozottnak tűnő, brutális áremelést megelőző intézkedésként értelmezik ezt a hírt – szeretnék kiigazodni, akkor a kezem a fagyasztott zöldséges zacskóimmal lebeghetne, mint Mohamed koporsója a mélyhűtő és a szemetes-zacskó között!

A leginkább közérthető leírás a következő volt:

„A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenálló-képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg.

Mit tehet a betegség megelőzése érdekében? Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius fokot - 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető! Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során. A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni. Tartsa be az általános higiénés előírásokat! Liszteriózis szempontjából „kockázatos" ételek Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak: Fogyasztásra kész élelmiszerek. Nyers tej és abból készült termékek. Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.). Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények. Nyers halak, füstölt lazac. Nyers zöldségből készült saláták.

Szándékosan hagytam ki az idézett részből az agyhártyagyulladásról és gyermekhalálról szóló szövődmény ismertetését, megtették ezt már sokan mások, és minek ijesztgetném még én is az aggódókat?

Már hosszú idő óta, a fagyasztott zöldségek pártolója lettem, emlékszem, azóta, amikor fény derült az „igazán friss zöldségek” nagy titkára. E hírek szerint ugyanis, a fagyasztó cégekhez, a leszedést követő 1-2 órán belül megérkezik és feldolgozást nyer a zöldség, míg – hacsak nem a saját kertünkben szedjük– a piacokon, még a termelői piacon is – ennél jóval hosszabb a leszedés és a megvásárlás között eltelt idő, amelynek minden egyes órájával, egyre inkább csökken a termések mindenféle pozitív bel-tulajdonsága, és nő az óhatatlanul velük, rajtuk, bennük élő, fertőző baktériumok állománya. (Megjegyzés a „saját kerthez”: ez az állítás is csak akkor helytálló, ha a kertész, a saját bio-farmján élő, garantáltan fertőzés-mentes állatok ürülékével trágyázta földjét, mert a fertőzött állati trágya az egyik fő forrása a zöldségekben felhalmozódó listeria baktériumnak, mint megtudtam.)

Ez igazán meggyőzőnek tűnik, bár kétségtelen, hogy ember, de legalább élelmiszer-vegyész, vagy bakteriológus legyen a talpán, aki képes szétválasztani a fagyasztó cégek fizetett kampányát a reális értékeléstől, de ez sem más, mint sandaság, a hitetlenné tett vásárló természetes gyanakvása.

Hja, ha az ember elég hosszan él, akkor annyi mindennek a színét és a fonákját is megismerheti, persze mindenkor – látszólag – kellő tudományos alátámasztással, kísérletekkel és vizsgálatokkal igazolva, mint olaj-zsír, cukor-szacharin, vagy méz, ilyen hús, vagy amolyan, ilyen és olyan állat-vész, hogy idővel szkeptikussá válik.

Viszont egy bizonyos megvilágítást nyer Máté evangéliumának javallata, amely – hozzám hasonlóan - szegény Tom Sawyer-nek is annyi gondot okozott, s mely szerint boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Nekem ez most azt jelenti, hogy, a tájékozatlanság, a kevés impulzusból építkezés azzal a vitathatatlan előnnyel jár, hogy gondtalanok maradhatunk!

Na, végül úgy döntöttem, hogy hisztéria, vagy sem, kidobom parányi készletemet, mert ki tálalná ezek után jó lélekkel az unokái elé azt a borsólevest, ami fagyasztott lisztériával fűszeres?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése