2015. június 24., szerda

Anyai dédanyám, Silbernagel Elizabeth

Sibernagel Elíz, a dédanyám, akinek az édesapjáról, Emil ükapáról már megemlékeztem, az első házasság második gyermekeként jött a világra. Róla sajnos csak egy öregkori képet sikerült szerezni, de a büszke fejtartás, az értelmes tekintet, azért elárul valamit a karakteréről. Na, meg a szája két oldalán, az az elmélyült, keserű ránc, és a szigorúan összeszorított száj is.




Hübner Rudolfhoz ment feleségül, és  9 gyereke született, azonban ezek közül ketten 10 éves koruk előtt meghaltak. Korán özvegyen maradt az élő 5 lányával és 2 fiával (köztük a Nagyapám), nem is tudom, hogyan tudott gondoskodni róluk, és felnevelni őket úgy, hogy minden lánya valamilyen végzettséggel rendelkezett, tanítói, titkárnői, (persze a fiai is), és mindegyik lány emancipált, öntudatos nő volt.

A családi hangulatot az tükrözi a legjobban, hogy mindenkinek volt valamilyen becenece, Kiki, Ella, Macó, Culi, Babcsi (a legkisebb lány). Anyám szerint a Kisnagymama nagyon finom asszony volt, nagyon adott az etikettre, mindig az ebédlőben tálalt, Ráckevén őrzöm a kobalt-arany szegélyű, Zsolnay étkészlete maradványait.

Leves, csak a porcelán levesestálban kerülhetett az asztalra, még akkor is, ha üres rántottleves volt ebédre.

Ahogy én tudom, inkább a cifra nyomorúság volt jellemző a család akkori anyagi helyzetére, Kisnagymama az ugráló unokáját, Édesanyámat mindig úgy intette rendre, hogy vigyázz Pipikém, itt minden olyan kényes! Valóban kényes volt a törött rugós aranyozott barokk szalongarnitúra minden egyes széke (tanúsíthatom, Édesanyám örökölte, és a törölgetésen kívül másra nemigen volt használható), a hajlított üvegű, intarziás barokk vitrin minden egyes kis mütyűrkéje. Mindenre vigyázott, mindent megőrzött.

Miközben ezt olvassa, Sárka lányom epésen megjegyzi, hogy nem is tudja miért ismerős neki ez a megjegyzés, hogy minden olyan kényes! Először nem is értem, mire utal, aztán esik le, hogy Ráckeve tele van zsúfolva a család mindenféle régi bútoraival, Csollány Antónia fekete tálalója előtt állnak Nagymamám régi ebédlőjének felújított, de kényelmetlen székei, az ágyak recsegnek, és itt is minden olyan kényes!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése