Alighanem szinte
minden lakásban, házban, nagyban folyik a húsvéti sütés-főzés. Én is beáztattam
már a sonkákat, megsütöttem és lefagyasztottam a húsvéti kalácsot, meg a sajtos-krumplis,
vendégváró sósrudacskákat. Mára – némi vásárolgatás mellett – a sonkafőzést és
a gesztenye-krémes, meggyes sütemény megsütését irányoztam elő.
Ezzel pedig
tudvalévőleg együtt jár, az őzgerinc-forma kivajazása, beszórása.
A testvéremtől
tanult újítás, hogy mi nem liszttel szórjuk be a kivajazott sütőedényt, hanem
finom prézlivel. Ettől minden süteménynek olyan csuda-finom, roppanós lesz a
felszíne, (először azt akartam írni, hogy a kérge, de valójában nem képződik
kéreg rajtuk, hanem csak egy leheletnyi, pirított valami).
Konyhai
elfoglaltágaim egyik rémálma a vajazás-prézlizés!
Az általam
egyébként roppant módon kedvelt sütőpapír – ahol csak lehet, használom is -
őzgerinc-formánál, kuglóf-formánál szóba sem jöhet.
Nektek hanyadjára
sikerül?
Alaposan bevajazok
minden görbületet, cakkocskát, sarkot, meg is szemlélem, tüzetesen, hogy a
fülemen, hasamon, könyökömön kívül, a tepsit is sikerült-e maradéktalanul
megkenni. Akkor úgy tűnik!
Ám amikor elkezdem
beszórni, akkor bukkannak elő a vakfoltok, és kezdődik a toldozás-foltozás.
Kisebb
vajcsimbókokat próbálok bepréselni a kimaradt felületekre, ezzel persze azonnal
letörlöm a környezetükben, rendben elsimuló vajat és prézlit, és sikerül jóval
vastagabb réteget előállítani az eredetinél.
Úgy átlagosan a
tepsi 5-6 pontján.
A végén, messze
nem azt, a cukrászok képein látható, szép, egységes felületű tepsit kapom, amiben
reménykedtem, hanem mint egy rosszul sikerült, iskolai szemléltető eszköznél,
lassan Magyarország domborzati térképe bontakozik ki.
Ez semmit sem von
le a süteményeim ízéből, sőt a megjelenésüket sem befolyásolja jelentősen,
hiszen a már megsült sütemény kiborítása a tepsiből, mindig hordoz némi
kockázatot, meg egy házi süteménynél megengedhető, a Chokito effektus, hogy
tudniillik a süti „ronda, de finom”.
Nem is értem, hogy
akkor meg mi a fene miatt esz a frász, minden egyes vajazás-prézlizésnél, de
esz!
Kellemes sütés-főzést kívánok mindenkinek, én is megyek, és folytatom! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése