Lassan-lassan
közeledik az eper-szezon, és erről idén is eszembe jut a gyerekkorunk. Mi tagadás,
nem éltünk valami fényesen, már említettem, de azért most is felidézem, hogy a
Szüleimnek kezdetben 4-5, teljesen jövedelem nélküli nagymama, anya, apa, nagynéni
eltartását kellett magukra vállalniuk, aztán a létszám fogyatkozott, de
évtizedekre megmaradtak közülük hárman (nagy szeretetünk mellett).
Ehhez jött még a
két gyerekük, meg a jövedelmük sem volt valami hihetetlenül magas, Apu
akkoriban nyergelt át a beosztott, vállalati jogtanácsosi állásából ügyvédi
pályára, és ez csak úgy, mint manapság, kezdetben inkább vitte a pénzt, mint
hozta, ráadásul Apu a kevésbé jövedelmező, szabadalmi jogi szakosodást
választotta, ami azt jelentette, hogy olykor évtizedes munka után
reménykedhetett valamennyi jövedelemben. (Hacsak a „hálás” újító, feltaláló el
nem feledkezett a jogi honoráriumról nagy örömében, erre is volt példa.)
Úgy esett, hogy
testvéremmel a születésnapunkra – mindössze ötévnyi és egy napnyi különbséggel
születtünk – megszokott ajándék volt az egy kiló (ez nagyon soknak számított),
tejszínhabos eper.
Már ha sikerült
tejszínhez jutni, mert hol volt, hol inkább nem volt, és ha volt, azt percek
alatt szétkapkodták a bennfentesek, a kedvenc kuncsaftok.
Ha véletlenül
sikerült venni, egy kis tejeskannányi kimért tejszínt, még mindig állt a
zászló, hogy vajjá köpüljük a drága, nehezen megszerzett tejszínt, a kis
tekerős kézi habverővel, ami a fejlett technológiát képviselte háztartásunkban,
szemben Nagyi, hagyományos, buzogány-formájú habverőjével.
Nagyi volt a
nyertese, ha sikerült cukros vajat gyártanunk a tejszínhab helyett, ő volt
ugyanis a főszakács a családban és a következő süteményéhez, e képpen jócskán állt
a rendelkezésére alapanyag.
Anyagi szempontból
jobb időszakokban arra is volt példa, hogy már kész, felvert tejszínhabot vehettem
a Lajos utca-Szépvölgyi út sarkán lévő, kezdetben Csillag, később Csilla (vagy
fordítva?) Cukrászdában. Már régen bezárták a jeles intézményt, de még ma is az
orromban van a cigarettafüstnek, presszókávénak és édes süteményeknek az az
illatkeveréke, ami minden belépésnél megcsapta az orromat. Később a cukrászda
hűlt helyén, egy „soha nem nyitják ki az ajtaját” benyomást keltő Ofotért
működött, vagy vegetált, hogy ma mi van ott, nem tudom.
Azonban ahhoz is
szerencsésnek kellett lenni, hogy felvert tejszínhabhoz jusson az ember, mert
vagy volt hab, vagy nem, és vagy adták önállóan is, vagy csak egyébbel együtt
való fogyasztásra tartogatták, és hoppon maradtam.
Így alakult ki az
a szokás, hogy Anyu alaposan megcukrozott tejföllel öntötte nyakon a
születésnapi ajándéknak szánt epret. Tejfölt végül is többnyire lehetett kapni.
Imádtuk! Nekem máig is kedvenc kora nyári csemegém a tejfölös eper, azzal a
döntő különbséggel, hogy a finom porcukor helyett, már jó ideje néhány
felolvasztott szacharinnal édesítem meg a kulináris gyönyörűséget. Rajtam és a
testvéremen kívül a családban senki nem hajlandó még csak megkóstolni sem a mi
csemegénket, mi azonban alig várjuk, hogy végre megjelenjen a szabadföldi eper
(csak ezt lehet úgy „megtörögetni” kevergetés közben, hogy a tejföl rózsaszínes
árnyalatot nyerjen, de közben a negyedbe, félbe vágott eperszemek is
megmaradjanak).
Így találta fel
Anyu a gyümölcsjoghurt elődjét, aminek akkoriban még hírét sem hallottuk, a mi nagy-nagy örömünkre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése