2017. október 27., péntek

Bársony és keserű mandula





Kedves Mindnyájan! Ez bizony, megint egy könyvajánló. Még csak talán a negyedik novellánál tartok Joanne Harris, Bársony és keserű mandula című könyvében, de máris merem ajánlani! 

Ide tartozik, hogy nem a kedvenc műfajom a novella, mert – miután egybefüggően és hosszasan, mint mondani szoktam, ipari mennyiséget olvasok – a novella műfaja olyan érzelmi, gondolati ugrándozást igényel és vált ki, ami egy hömpölygő, lassan bontakozó regény esetében fel sem merül, ez utóbbi olvasásakor az ember, mint egy lágyan mozgó tenger felszínére, csak rátelepszik egy-egy hullámvonulatra, és az adott érzetben mind mélyebbre merül.

A novella rövid, frappáns, valami csattanóval, vagy kérdőjellel zárul, és azonnal indul egy következő, más érzelmi frekvencián rezgő történet, s hacsak az ember nem akarja félbehagyni a kellemes, olvasós egy-két óráját, kénytelen azzal számolni, hogy némi idő elteltével tíz évre is sok, intenzív érzés kavarog benne.
 
Na de ez a könyv, megéri!

Eddigi kedvencem a Csúnya nővér című novella, ami a klasszikus Hamupipőke történetet a csúnya, vagy legalább is jelentéktelen nővér szempontjából mutatja be. Mit mondjak, a történet elmesélése, megismétlése nélkül? Hogy adjam át a szépre, jóra, szerelemre, elismerésre, csodálatra vágyó, de végzetesen a csúnyasága kelepcéjébe zárt, esélytelen nővér gondolatait, érzéseit?
Szerencsére erre nincs is szükség, hiszen megtette a könyv szerzője! Szívből ajánlom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése