Itt van az év
utolsó negyede, és dől mindenfelől, Pinteresten, Facebook csoportokból,
magazinokból az őszi, téli és ünnepi díszítés, készülődés, sütés-főzés
megannyi, színes és többnyire érdekes lehetősége.
WC-papír gurigától
kezdve, kiürült PET-palackig, tejfölös bödöntől ólomüvegig, fa korongoktól
vattapamacsig, mindenből készítenek valamit az ügyes kezek, és erről eszembe
jutnak a 60-80-as évek, amikor a Fürge Ujjakon és a Nők Lapja egy-egy oldalas esetenkénti
ajánlásán kívül, a boldog kiválasztottaknak, akik ehhez is hozzájutottak,
legfeljebb a Burda magazin német nyelvű, agyon lapozott és féltve őrzött,
nehezen kölcsönkérhető őszi-téli számaiból lehetett ötleteket szerezni.
Ott azonban volt
minden, mi szem-szájnak ingere, ajtódísz és kötésminta, recept és szabásminta,
csak éppen alapanyagot nem igazán lehetett idehaza beszerezni hozzá.
Emlékszem, valami
fondorlat folytán egy német kisvárosba kellett talán 3 napra elmennem egy
kiállítás és vásár megtekintésére, hivatalos útra, és még ennek a kisvárosnak
az eldugott áruházában is egy falat töltöttek meg azok az egységcsomagok,
amikben színes filcek, gyapjú hímzőfonalak, fejek, lábak, zsenília kiegészítők
voltak összekészítve, leírással, egy-egy figura elkészítéséhez, fillérekért.
Egy boszorkányt és egy Pumukli-bábúhoz valót meg is vettem, és irtó jó játék
volt a lányaimmal összefabrikálni a figurákat.
Itthon azonban ha
néha-néha el is csípett az ember egy helyt, ahol filcet, vagy egyebet talált,
az elérhetetlen volt, hogy mint mainapság, a szivárvány minden színében és
mindenféle minőségben turkálhassunk az alapanyagokban.
Szerencsés voltam,
mert a családunk férfi tagjai munkájuk miatt, nagy utazók voltak, lehetett
nekik megrendeléseket adni, de hát férfiak voltak, és ez olyan genetikai szűrő,
amin nem lehet sorozatos csalódások nélkül átpréselni a színek és anyagok,
hozzávalók és kiegészítők ismereteit, nem is szólva arról, hogy még nem
találkoztam férfiúval, aki az áruházakban bolyongást és válogatást, igazi jó
lélekkel, morgás nélkül túlélte volna. Ezért aztán néhány kísérletet követően, fel
is hagytunk a megrendelésekkel.
Kivéve, a
lebkuchengewürz esetét.
Szintén a Burdában
láttam egy varázslatos mézeskalács-házat, és eldöntöttem, hogy ha törik, ha
szakad, megsütöm a lányaimnak Mikulásra, ez lesz a nagy meglepetés és egyben a
desszert is, az ünnepi vacsora végén.
Korábban egyszer
már sütöttem mézeskalácsot, mit mondjak, ölni lehetett vele! Az én
mézeskalácsom esetében az Újszövetségi javaslat, hogy aki megdob kővel, dob vissza
kenyérrel, vagy helyette mézeskaláccsal, atavisztikusan inkább az Ószövetség,
szemet szemért, fogat fogért elvére utalt vissza. Pedig betartottam minden
előírást, amit a magyar szakácskönyv tartalmazott, és erősen bíztam abban a
népi hiedelemben, hogy a mézeskalács majd idővel megpuhul, hát egy frászt, csak
még keményebb lett, viszont szépen mutatott, hála Apunak.
Apu ugyanis hozott
akkori bécsi útjáról egy kis tubus-csomagot, ami öt színben, színezett
cukormasszát tartalmazott, amit a mézeskalács díszítésére lehetett
felhasználni, némi kísérletezés és ügyetlenkedés után. A tubusok helyes kis
hegyes csőréből, vékony csíkban ki lehetett nyomni a festett cukormasszát,
pöttyözni lehetett vele, úgyhogy ehetetlen karácsonyfadíszeket gyártottam,
finom, puha, ehető édesség helyett.
De a Burda nehezen
lefordított receptjében újra megbíztam, és azt hittem, hogy ez a bizonyos
lebkuchengewürz az a bizonyos, titkos hozzávaló, amitől lágy és selymes, a
szájpadláson finoman elolvadó, élvezetes lesz a mézeskalács-házikóm.
A mai eszemmel
persze már tudom, hogy ez csupán egy - szintén nem nélkülözhető - fűszerkeverék,
de akkor még ifjú voltam, naiv és bohó, hittem a csodákban, és mindenkit
megkértem, hogy hozzon egy csomaggal. Nagy nehezen, meg is érkezett a titkos
csodafegyver, meggyúrtam a mézeskalács tésztáját, ragadt minden, kiszabtam a
lapokat, megsütöttem, szép világos aranysárgára, és sűrűre főzött
cukorsziruppal elkezdtem a házikó összeállítást, félőrákig tartogattam,
zsibbadó karokkal az elemeket, míg végre, így-úgy, de állt a ház!
Hámozott mandula
szeletekkel imitáltam a cserepeket, tojásfehérje-hab és porcukor keverékéből
lettek a hópelyhek, készült két fenyőfa, azokra zöld cukormáz került,
összességében elég szép lett, és szerencsére egyben maradt!
Ilyesmire hasonlított:
Messze nem váltott
ki akkora ovációt, mint amekkora felhajtással járt az elkészítése. Kivált, ha
még azt is figyelembe vesszük, hogy csakis a nagyon nehezen elalvó lányaim
éjszakai pihenése alatt készítgettem, és minden neszre, riadtan rejtegettem,
nehogy leleplezzenek.
És akkor jött a
keserű tanulság, hiába vetettem be a nehezen beszerzett, titkos csodafegyvert,
ez is kőkemény lett, viszont tartós!
Na, itt végeztem
egy életre a mézeskaláccsal, viszont kitörölhetetlenül megtanultam egy fűszerkeverék
német nevét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése