Az étvágyamon
érzem, hogy közelít a tél. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy nagymamám szigorúan
évszakok szerint főzött.
Nyáron
elképzelhetetlen volt a „téli” ételek asztalra kerülése, nem volt vadas,
savanyú káposztás, babos (kivéve a fejtett bab levest) lencsés nehéz étel, volt
viszont millió lecsós, zöldséges, rakottas, és voltak évszakokon átívelő
ételek, amelyeknek volt télies és nyári változata is, mint a rizses hús, ami
télen szárazabb, markánsabb, tömörebb étel volt, míg nyaranta lecsósabb
változatban jelent meg.
Ma már el sem
tudjuk képzelni, hogy az én gyerekkoromban, mennyire kiéhezetté vált az ember,
mondjuk az első tavaszi fejes salátára, hiszen az év szinte minden napján
elérhető a fejes saláta, legyen akármilyen is, kesernyés, merev levelű, mű. Az
én gyerekkorom első tavaszi fejes salátája friss zöld volt, édeskés és
roppanós, ha levágtuk a törzsét, akkor finom, tejszerű nedv csorgott a vágás
felszínén, a közepe, a „szíve”, amire annyira vadásztunk mindannyian, viszont
kifejezetten édeskés, harsogóan roppanós és szinte hófehér volt.
Sose felejtem,
hogy az egyik barátom meséje szerint az amerikai rokonai a saláta szívét
kidobták, mert abban nem volt klorofil, ennek okán vitamin is csak alig, nem
tekintették hasznosnak, ezt a nekünk ínyenc falatot.
Vagy a
madársaláta, amit ma már egész évben elérhetünk a legolcsóbb áruházláncok
zöldséges polcain is! Nagyi mindig lila hagymás, zelleres krumplisaláta
közepébe halmozta azt a 15 dekányi, drágán vett madársalátát, kemény-tojás
gerezdekkel vette körbe, és ha ez került az asztalra, akkor mindenki biztos
lehetett benne, hogy itt a tavasz.
Ugyanekkora
vágyódással reméltük az első spenótot, a hagyományos tükör-tojással, vagy a
sóskaszószt, egy kiadós marhahús-leves, leveshús hagymás-törtkrumpli mellé. Vágyódtunk
mindenre, ami zöld!
Én, sok
szempontból követem a Nagyi-féle hagyományokat, nálam is évszakok szerint
változnak az ételek dacára annak, hogy szinte minden, szinte akármelyik
időpontban beszerezhető, most már különösebb erőfeszítés nélkül. Ennek
ellenére, hiszek abban, hogy az évszakok szerinti étkezés nagyon is egészséges,
mindig azt célszerű fogyasztanunk, ami éppen a „legjobb formájában” van, a
legtöbb vitamint, rostot, nyomelemet tartalmazz, mindazt, amire szükségünk van.
Nem a kényszer-érett, messziről érkezett, agyon tartósított, ám látszatra
meseszép, mindig elérhető csodát, amit a haszonelvű értékesítő hálózatok
kínálnak.
Mostanában már
csaknem megveszek egy jó kis töltött, vagy székely káposztáért, a számban érzem
az ízét, már kísért a kocsonya, a szép, tiszta fejhúsból készülő, házi
disznósajt, a füstölt húsos, virslis, tejfölös habarású, babérleveles lencsefőzelék,
amiben „megáll a kanál”, vagy egy finom sárgaborsó főzelék, ami akkor is
pürésre fő, ha nem pempősítjük, füstölt szalonnából sütött „kakas-taréjjal” és
némi barnára pirított hagymakarikával.
Megveszek ezekért,
de még itt van előttünk az ősz összes csodája, a karfiolok, rakott kelek, lengyelesen
elkészített kelbimbók, diós tészták, almás, körtés és kései szilvás ételek
sora, előbb azokat kell végig főzni és élvezni, aztán majd jöhetnek az igazi
téli ételek.
Szép őszt s finom
őszi ételeket kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése